Ισραήλ:Νίκη Ερντογάν εκτιμά δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης

Με εκτενές δημοσίευμα, η ιστοσελίδα της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης αναφέρεται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία που διεξάγεται σήμερα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το πιθανότερο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο απεσταλμένος του κρατικού ισραηλινού καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μοάβ Βάρντι, αφού παρουσιάζει με μελανά χρώματα την εικόνα της τουρκικής οικονομίας και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι η χειροτέρευση

της αγοραστικής δύναμης του μέσου Τούρκου ψηφοφόρου δεν φαίνεται να επηρεάζει την υποψηφιότητα του Ερντογάν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στις φετινές προεδρικές εκλογές, για πρώτη φορά δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο τους.

Ο ισραηλινός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι, παρότι η Τουρκία παραμένει μία χώρα δημοκρατική, ωστόσο έχει υιοθετήσει πολλά συγκεντρωτικά-απολυταρχικά χαρακτηριστικά. Ως απόδειξη του πολιτικού κλίματος που ισχύει στην Γείτονα είναι ο πλήρης έλεγχος της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών ΜΜΕ από το ΑΚΡ.

Συγχρόνως, αναφέρεται στο σχόλιο της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης, ότι ακόμα και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια διοικούνται από παράγοντες κοντινούς στο περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αναφορά στη διαμαρτυρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η παράταξή του να αποστείλει προεκλογικά sms στα κινητά τηλέφωνα, παραθέτοντας πρόσφατη δήλωσή του, στην οποία καταγγέλλει τον Ερντογάν ότι «κατέστρεψε κάθε πιθανότητα διενέργειας πραγματικούς προεκλογικού αγώνα».

Ένας άλλος λόγος που εκτιμάται ότι είναι ικανός να αποσοβήσει την γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πορεία της εθνικής οικονομίας αποτελούν οι προεκλογικές μισθολογικές παροχές, αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης μερίδας εργαζομένων ηλικίας 48 ετών. Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση σχολιάζει ότι «προφανώς αυτές οι προεκλογικές οικονομικές παροχές θα αποβούν σίγουρα καταστροφικές για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, εντούτοις καταφέρνουν να αυξήσουν τα ποσά που έχει αυτή τη στιγμή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο μέσος ψηφοφόρος».

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ικανός να δώσει το προβάδισμα στον Ερντογάν είναι η ρητορική που ακολουθεί πιστά το ΑΚΡ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του, στηρίζοντας το θρησκευτικό και εθνικιστικό αίσθημα μίας σημαντικής μερίδας πολιτών, που αγγίζει το 35% του τουρκικού λαού, που επιθυμεί να διατηρεί τις παραδόσεις και τα θρησκευτικά ιδεώδη στην καθημερινότητά του.

Το ρεπορτάζ της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης παραθέτει δηλώσεις γυναικών στην Τουρκία που υποστηρίζουν την επιλογή της διακυβέρνησης Ερντογάν να προωθούνται στην κοινωνική σφαίρα οι θρησκευτικές παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν δυνατόν να απασχοληθούν στην δημόσια εκπαίδευση δασκάλες που δεν φορούσαν το θρησκευτικό κάλυμμα του κεφαλιού, ενώ με την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ, οι θρησκευόμενες γυναίκες μπόρεσαν να εργαστούν χωρίς να αποτελούν εμπόδιο οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».

Ένας άλλος λόγος που θεωρείται κρίσιμος για μία ακόμα πιθανή εκλογική νίκη του Ερντογάν, σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, είναι η «επικράτηση του αφηγήματος της διακυβέρνησης Ερντογάν ότι στην Δύση υπάρχουν ‘οι κακοί’ που επιχειρούν να αποκόψουν την πρόοδο της Τουρκίας, να την πνίξουν και να την περιορίσουν». Από την άλλη, συνεχίζει το δημοσίευμα του ισραηλινού κρατικού μέσου, «ο Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση εμφανίζονται ως αυτοί που επιθυμούν την βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση, την απομάκρυνση της θρησκείας από την κρατική διοίκηση, την επιβολή της εκκοσμίκευσης και την παγκοσμιοποίησης». Παρότι, προστίθεται, «αυτό το αφήγημα δεν είναι απολύτως αληθές, εν τέλει έχει αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στην τουρκική κοινή γνώμη».

Το ρεπορτάζ της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης καταλήγει ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που εκφράζουν Τούρκοι καταστηματάρχες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, είναι ότι πλέον οι ντόπιοι δεν βγαίνουν να διασκεδάσουν και να φάνε έξω, επειδή δεν έχουν χρήματα». Ωστόσο, συνεχίζει, «εκφράζεται ευρέως η άποψη ότι μόνο ο Ερντογάν είναι ικανός να διακυβερνήσει τη χώρα, ενώ ο Κολιτσντάρογλου εκλαμβάνεται ως αφελής, μη χαρισματικός και όχι αρκετά ικανός και δυνατός για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σήμερα».

Από την άλλη, η ανταπόκριση της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης καταλήγει ότι το κλειδί στην αποψινή καταμέτρηση των ψήφων ίσως βρίσκεται στα 8 εκατομμύρια εκλογέων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. «Πράγματι, πριν από δύο εβδομάδες, το ποσοστό προσέλευσης που ανήλθε στο 88,8% ήταν τεράστιο. Όμως εάν σήμερα το ποσοστό προσέλευσης ξεπεράσει το 90%, τότε υπάρχει περίπτωση οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να κάνουν την μεγάλη έκπληξη», καταλήγει η εκτενής ανάλυση του κρατικού ισραηλινού καναλιού.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ Νίκη Ερντογάν,israil niki erntogan