Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές

Σήμερα διεξάγεται ο 2ος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Τουρκίας. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, επιδιώκει να παρατείνει τα 20 χρόνια στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια και αντιμετωπίζει τον 74χρονο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν συγκέντρωσε σχεδόν το 50 τοις εκατό των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Κιλιτσντάρογλου με περίπου 45 τοις εκατό. Ο Σινάν Ογκάν, ένας υπερεθνικιστής που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο αφού

ήρθε τρίτος με περίπου 5,2%, έχει ρίξει το βάρος του πίσω από τον Ερντογάν.

Σήμερα Κυριακή 28/5 είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ψηφοφόροι που καλούνται να πάνε στην κάλπη για δεύτερη φορά για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (05:00 GMT) και θα κλείσουν στις 17:00 (14:00 GMT).

Η προσέλευση ήταν ισχυρή από το άνοιγμα των κάλπες και οι παρατηρητές αναμένουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι υψηλή.Μένει να δούμε, ωστόσο, αν θα φτάσει στο 89 τοις εκατό του πρώτου γύρου.

Όπως και στις 14 Μαΐου, οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό ολοκλήρωσαν την ψηφοφορία πριν από την ημέρα των εκλογών. Περίπου 1,9 εκατομμύρια ψήφισαν σε 73 χώρες και στις συνοριακές πύλες.

Έχουν ψηφίσει και οι δύο υποφήφιοι, Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλιου, ο πρώτος στην Κωνσταντινούπολη και ο δεύτερος στην Άγκυρα.Με μόλις δύο υποψηφίους να αντιμετωπίζουν, αναμένεται ευρέως ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα από τον πρώτο γύρο πιθανώς το βράδυ.

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους.

Πριν από τον πρώτο γύρο, η ατζέντα επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και στην απάντηση στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας. Αλλά η ατζέντα άλλαξε σημαντικά μετά τον πρώτο γύρο, με θέματα όπως η τύχη των προσφύγων στη χώρα και η «τρομοκρατία» να κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ) του Ερντογάν, μαζί με τους συμμάχους του, εξασφάλισε την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης στις 14 Μαΐου. Είναι ενδιαφέρον ότι το AK Party ήρθε πρώτο σε 10 από τις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ο αριθμός των ψηφοφόρων ενισχύθηκε από περισσότερους από 47.500 ψηφοφόρους που έκλεισαν τα 18 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας το εκλογικό σώμα στην Τουρκία σε σχεδόν 60,8 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Εκλογές στην Τουρκία: Η Τουρκία εκλέγει τον 13ο πρόεδρο

Keywords
Τυχαία Θέματα