Ισραήλ: Σε συναγερμό η νέα Κυβέρνηση ενόψει της «Πορείας με τις Σημαίες»

Υπό τον φόβο επεισοδίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η περιβόητη  πορεία με τις σημαίες στο Ισραήλ από δεξιές ομάδες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ , στον απόηχο της συγκρότησης νέας Κυβέρνησης στην χώρα.

Ο Ναφτάλι Μπενέτ ορκίστηκε ως νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ την Κυριακή και αυτή η πορεία θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία για την κυβέρνησή του.

Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Omer Bar-Lev, ολοκλήρωσε μια αξιολόγηση της κατάστασης με την συμμετοχή

του Επιτρόπου, του  IDF, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Shin Bet και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ισραηλινός  υπουργός παρουσίασε ήδη σήμερα Τρίτη τα επιχειρησιακά σχέδια για την παρέλαση με τις σημαίες  στην Ιερουσαλήμ.

«Είχα την εντύπωση ότι η αστυνομία είναι καλά προετοιμασμένη και ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την διατήρηση του ευαίσθητου ιστού της ζωής και της δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο Bar-Lev.

Η ισραηλινή αστυνομία θα αναπτύξει περίπου 2.000 δυνάμεις για να παρέχει προστασία στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική εταιρεία,

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είπε ότι η ισραηλινή αστυνομία αποφάσισε επίσης να ενισχύσει τις δυνάμεις τους στις μικτές πόλεις και στην περιοχή Wadi Ara στο Ισραήλ, εν αναμονή της βίας κατά την πορεία.

H πορεία με τις σημαίες  σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας της Ιερουσαλήμ, αλλά σε μια ασυνήθιστη κίνηση, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από την αστυνομία που δεν τους επέτρεπε να περάσουν από την πύλη της Δαμασκού και την μουσουλμανική συνοικία στην Παλιά Πόλη, στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Η πορεία ακυρώθηκε τελικά λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε, λόγω της εκτόξευσης πυραύλων από τη Χαμάς στην Ιερουσαλήμ καθώς ακούστηκαν σειρήνες σε όλη την πόλη.

Αποτελεί μια ετήσια παρέλαση όπου κυρίως οι δεξιές εβραϊκές ομάδες περπατούν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μεταφέροντας ισραηλινές σημαίες και χορεύοντας για να γιορτάσουν που το Ισραήλ κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο του Δυτικού Τείχους, κατά την διάρκεια του Πολέμου των Εξι ημερών του 1967.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πορείας, η πορεία θα φτάσει στην πύλη της Δαμασκού την Τρίτη το βράδυ, όπου οι διαδηλωτές θα χορέψουν με σημαίες και στη συνέχεια θα συνεχίσουν γύρω από τα τείχη της παλιάς πόλης και θα μπουν μέσω της πύλης Jaffa στο Δυτικό Τείχος.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η ακριβής διαδρομή της προγραμματισμένης πορείας.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι αυτή η πορεία θα μπορούσε να επαναφέρει τις εντάσεις. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Mohammad Shtayyeh, καταδίκασε την πορεία, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Latif al-Qanou, είπε ότι η πορεία αποτελέσει «βαλβίδα για μια νέα έκρηξη για την υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ και του τζαμιού Al Aqsa», όπως ανέφερε η Χαμάς στο Aqsa T.V.» κανάλι την Δευτέρα. Παράλληλα, έχουν εκτοξευτεί και προειδοποιητικές βολές, σύμφωνα με την Jerusalem Post

#Hamas warned it was prepared to strike all of #Israel again in response to its actions in #Jerusalem and other Palestinian territorieshttps://t.co/0vr7e1RbcR

— The New Arab (@The_NewArab) June 14, 2021

#Hamas launched three experimental projectiles into the sea ahead of #Israel's #Jerusalem Flag Day March, N12 said. https://t.co/CUoyjs2GnC

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) June 15, 2021

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξέδωσε επίσης ταξιδιωτική προειδοποίηση τη Δευτέρα πριν από την αναμενόμενη πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα