Ισραήλ: Προς έγκριση συμφωνίας με Noble-Delek για ΦΑ

Το πράσινο φως στην ενεργειακή συμφωνία αναμένεται να δοθεί σήμερα, Κυριακή, από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, αναφορικά με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της χώρας, χωρίς να λείπουν και οι φωνές που αντιδρούν στους όρους του σχεδίου.

​Όπως μεταδίδει η ισραηλινή ηλεκτρονική εφημερίδα "The Times of Israel", εφόσον η συμφωνία μεταξύ κράτους και μιας κοινοπραξίας

εταιρειών, που περιλαμβάνει την αμερικανική Noble Energy και την ισραηλινή Delek, περάσει από το Υπουργικό σήμερα, θα πάει ακολούθως στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες προτού εγκριθεί.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, εκφράζοντας βεβαιότητα για την επικύρωσή της από το Υπουργικό.

Οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία αφορούσαν μεταξύ άλλων την τιμή του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα και τη μελλοντική παραγωγή.

Οι δύο εταιρείες, Noble και Delek, έχουν ξεκινήσει την παραγωγή από το κοίτασμα Ταμάρ από το 2013 ενώ συνεργάζονται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Λεβιάθαν, που θεωρείται το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις είναι αμφιλεγόμενες, καθώς αρκετοί επικριτές εκφράζουν φόβους ότι οι κανονισμοί θα αποδειχθούν ευνοϊκοί για τις υφιστάμενες εταιρείες.

Ο Υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Aryeh Deri δεν έχει ακόμη δηλώσει πως θα ψηφίσει επί της συμφωνίας, καθώς το μόνο που έχει πει σε δημοσιογράφους είναι ότι μελετά το κείμενο.

Ο Deri και αριθμός βουλευτών που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό διαφώνησαν με προηγούμενη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να περάσει μια εκδοχή της συμφωνίας, νωρίτερα φέτος, αναγκάζοντάς τον να διακόψει τη διαδικασία ψήφισή της την τελευταία στιγμή.

Τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανταγωνισμού του Ισραήλ David Gilo ανέφερε ότι παραιτείται λόγω της αντίθεσής του στη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν Noble και Delek στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Σύμφωνα με τους όρους της παρούσας συμφωνίας, ο Όμιλος Delek θα πουλήσει τα δικαιώματά του στα κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν στα επόμενα έξι χρόνια, ενώ η Noble Energy θα μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στο Ταμάρ, σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 25%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην εξαετία αυτή, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι ρυθμιζόμενη.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ενώ η Κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συμφωνία για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν υπάρχει παρόμοια δέσμευση για την Κνέσετ, η οποία δύναται να τροποποιήσει τη συμφωνία στο μέλλον.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η Rachel Azaria, μια βουλευτής του κόμματος Kulanu, που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ήδη ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία αν δεν τεθεί υπό άμεσο έλεγχο η τιμή, δεν μειωθεί η προβλεπόμενη ποσότητα για εξαγωγές και δεν περιληφθούν πρόνοιες για την κατασκευή δεύτερου αγωγού στο Ταμάρ.

Η Azaria είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Κνέσετ, η οποία πρέπει να εγκρίνει πρόνοιες της συμφωνίας. Ο Moshe Kahlon, Υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του κόμματος Kulanu, δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία αν δεν προβλεφθεί πιο αυστηρός έλεγχος στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα