Ισραήλ: Ενδιαφέρον κρατικού οργανισμού για EastMed - VIDEO

Ο κρατικός οργανισμός αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ, Israel Natural Gas Lines, σχεδιάζει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγαλεπήβολου έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα συνδέει το Ισραήλ, διά της Κύπρου, με την Ευρώπη.

«Εξετάζεται η πιθανότητα να συμμετάσχει η Israel

Natural Gas Lines στην κατασκευή του αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το έργο της εξαγωγής φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς την Ευρώπη, σημειώνει πρόοδο», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ Γιουβαλ Στεϊνιτς.

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, θα έχει μήκος 2.100 χιλιόμετρα και το κόστος κατασκευής υπολογίζεται πέραν των €5 δισεκατομμυρίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού.

Σύμφωνα με αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο, η υλοποίηση του EastMed, πέραν των τεχνικών δυσκολιών, σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του έργου, η οποία θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα πωλείται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex, δεσμεύοντας από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα σχεδόν ολόκληρα τα τεμάχια 6, 7, 8 και ολόκληρα τα τεμάχια 3 και 13, για «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής» από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία εξήγγειλε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Στο τεμάχιο 6 βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-ΤOTAL, η οποία δεν δείχνει να επηρεάζεται προς το παρόν από τις τουρκικές προκλήσεις, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη βδομάδα μετά την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα