Η αισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια οικονομία

Τρομοκρατία, γεωπολιτική αβεβαιότητα, κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική αλλαγή αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την 21η Έρευνα της PwC για τους CEOs

Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται το ποσοστό των CEOs που εκφράζουν αισιοδοξία για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά ευρήματα της 21ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους CEOs, με τη συμμετοχή

1,300 σχεδόν CEOs από όλο τον κόσμο, που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το 57% των επιχειρηματικών ηγετών πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό (29%) και καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2012.

Η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη έχει υπερδιπλασιαστεί στις ΗΠΑ (59%) ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη Βραζιλία (+38% φθάνοντας το 80%). Ακόμη και σε λιγότερο αισιόδοξες χώρες, όπως είναι η Ιαπωνία (38% το 2018 έναντι 11% το 2017) και το Ηνωμένο Βασίλειο (36% το 2018 έναντι 17% το 2017), το ποσοστό των CEOs που εκφράζουν αισιοδοξία για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με πέρσι.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων

Η αισιοδοξία για την οικονομία αντανακλάται και στην αισιοδοξία των CEOs για τις προοπτικές της δικής τους εταιρείας, παρόλο που η αύξηση των σχετικών ποσοστών δεν είναι τόσο μεγάλη. Το 42% των CEOs δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων του οργανισμού τους στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 38% πέρσι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αισιοδοξία των CEOs παρουσιάζει ανάκαμψη. Μετά τη νευρικότητα που επικράτησε κατά την περίοδο των εκλογών πέρσι, η επικέντρωση της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά την εκλογή της στη ρύθμιση και τη φορολογική μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της αισιοδοξίας για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων τη νέα χρονιά, από 39% το 2017 στο 52% το 2018.

Την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μόλις πρόσφατα έχουν καταλήξει σ’ ένα σημαντικό ορόσημο, η μείωση του ποσοστού βραχυπρόθεσμης αισιοδοξίας, των επιχειρηματικών ηγετών σε 34% το 2018 από 41% το 2017 δεν προκαλεί έκπληξη. Οι τρεις κλάδοι όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αισιοδοξίας για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων στους επόμενους 12 μήνες είναι η Τεχνολογία (48% «πολύ αισιόδοξοι»), οι Επιχειρηματικές Υπηρεσίες (46%) και οι Φαρμακευτικές Επιστήμες και Επιστήμες Ζωής (46%). Τα ποσοστά των CEOs που εμφανίζονται «πολύ αισιόδοξοι» και στους τρεις αυτούς κλάδους υπερβαίνουν τον παγκόσμιο μέσο όρο του 42%.

Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αμερικανικής αγοράς έναντι της κινεζικής

Η εμπιστοσύνη των CEOs στην αγορά των ΗΠΑ εκτείνεται και στο εξωτερικό, καθώς οι CEOs με έδρα εκτός ΗΠΑ επιλέγουν και πάλι τις ΗΠΑ ως την κορυφαία αγορά για τις προοπτικές ανάπτυξής τους τους επόμενους 12 μήνες. Οι ΗΠΑ εδραιώνουν το προβάδισμά τους επί της Κίνας (46% για τις ΗΠΑ έναντι 33% για την Κίνα - αύξηση του προβαδίσματος επί της Κίνας κατά 2% συγκριτικά με το 2017).

Η Γερμανία (20%) παραμένει στην τρίτη θέση και ακολουθεί στην τέταρτη το Ηνωμένο Βασίλειο (15%), ενώ η Ινδία αφήνει πίσω την Ιαπωνία και αναδεικνύεται η πέμπτη πιο ελκυστική αγορά το 2018.

Τεχνολογία στην απασχόληση

Τα δύο τρίτα των CEOs πιστεύουν ότι έχουν ευθύνη να προσφέρουν επανακατάρτιση σε εργαζόμενους των οποίων τα καθήκοντα έχουν αντικατασταθεί από την τεχνολογία, κυρίως στους κλάδους της Μηχανολογίας και των Κατασκευών (73%), της Τεχνολογίας (71%) και των Επικοινωνιών (77%). Το 61% των CEOs ενισχύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό τους προσφέροντας διαφάνεια -τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό- σε σχέση με το πώς η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν τους εργαζόμενούς τους.

Απειλές για την ανάπτυξη

Οι CEOs εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα (40%), τις κυβερνοεπιθέσεις (40%), την τρομοκρατία (41%), τη διαθεσιμότητα στελεχών με βασικές επαγγελματικές δεξιότητες (38%) και τον λαϊκισμό (35%). Οι απειλές αυτές θεωρούνται σήμερα σημαντικότερες από τις συνήθεις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όπως η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών (29%) και η μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς (26%). Ενδεικτικό της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά τις απειλές είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την τρομοκρατία έχει διπλασιαστεί (41% το 2018 έναντι 20% των 2017), με την τρομοκρατία να εισέρχεται στην πρώτη δεκάδα των απειλών για την ανάπτυξη. Η απειλή των υπέρμετρων κανονιστικών ρυθμίσεων παραμένει η σημαντικότερη ανησυχία για τους CEOs (με το 42% να δηλώνουν μεγάλη ανησυχία), ενώ πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36%) εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 7η συνεχόμενη χρονιά, μελέτη η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις CEOs στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα