ΙΣΟΤΗΤΑ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας για το τί συμβαίνει στις Φυλακές

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις Κεντρικές Φυλακές.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «Ο Κλάδος Φυλακών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, από ιδρύσεώς του,  προσπαθούσε να φέρει στην επιφάνεια, προς γνώση όλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Φυλακές, ακριβώς για να επιλυθούν. Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν υπόψη τόσο της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών (ΔΤΦ) όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης

και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ).

Με ανακοίνωση του ο Κλαδος Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, αφού ξεκάθαρα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό κατάντημα των Κεντρικών Φυλακών και για το ότι οι συνάδελφοι Δεσμοφύλακες εργάζονται υπό το καθεστώς φόβου το φέρει η ΔΤΦ, που ακριβώς φέρει και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία αυτών, και δευτερευόντως το ΥΔΔΤ, που όφειλε να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία στη ΔΤΦ.

Η ΔΤΦ αντί να επιδιώξει στενή συνεργασία με το προσωπικό προς επίλυση των προβλημάτων, προέβαινε σε ενέργειες αποσιώπησης των προβλημάτων των Φυλακών και προωθούσε μία ψεύτικη και στρεβλή εικόνα ότι όλα είναι ρόδινα.

Σε συνάντηση που είχαμε στις 12/9/2019 με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (και νυν Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας) κ. Γιώργο Σαββίδη, με έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δεσμοφύλακες του Τμήματος Φυλακών» είχαμε θέσει υπόψη του σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε. Πιο κάτω παρατίθενται, αυτούσια, τα κυριότερα πέντε εξ αυτών:

«1. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, παρά την αποστολή αριθμού επιστολών για διευθέτηση συνάντησης και παρά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από σειρά νομοθετημάτων για επικοινωνία με τους εκπρόσωπους εργαζομένων.

2. Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών παραλείπει να χειριστεί με εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα αναφορές δεσμοφυλάκων για παραβατική συμπεριφορά κρατουμένων, με αποτέλεσμα οι δεσμοφύλακες να δέχονται απειλές. Υπήρξαν, επίσης, 21 περιστατικά ξυλοδαρμού δεσμοφυλάκων και εμπρησμού οχημάτων τους, από τότε που ανέλαβε η παρούσα Διευθύντρια…

3. Παντελής απουσία πρωτοκόλλων/διαδικασιών για αντιμετώπιση πυρκαγιών ή εξεγέρσεων ή περιστατικών βίας ή τραυματισμού δεσμοφυλάκων ή χειρισμού ευάλωτων (ψυχολογικά ή άλλως πως) κρατουμένων και παντελής έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού. Επίσης, με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, για την ύπαρξη ομοφυλόφιλου ζευγαριού διαμένοντος στο ίδιο κελί,σε περίπτωση που δεσμοφύλακας, εν ώρα καθήκοντος, βρεθεί αντιμέτωπος με τις ερωτικές περιπτύξεις του εν λόγω ζευγαριού τί θα πράξει; Πώς θα το χειριστεί;

4. Υπάρχει σειρά παραβάσεων των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2015, για τις οποίες εκκρεμούν καταγγελίες στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας …. Ουδέποτε έχει εκλεγεί Επιτροπή Υγείας κατά τον τρόπο που καθορίζει η οικεία νομοθεσία.

5. Δεν υπάρχει εναλλαγή προσωπικού στα διάφορα πόστα. Αυτά που θεωρούνται ως «ελκυστικά», λόγω της φύσεως των καθηκόντων τους, ανατίθενται σε πρόσωπα του περιγύρου της Διεύθυνσης και χρησιμοποιούνται για επιβράβευση ή τιμωρία. Επίσης, δυνατότητα υπερωριακής εργασίας έχουν μόνο όσοι δεν έκαναν κάτι που να ενοχλήσει τη Διεύθυνση, όπως, για παράδειγμα, χρήση άδειας ασθενείας. Δεν υπάρχει ίση μεταχείριση του προσωπικού, με αποτέλεσμα τα ίδια πρόσωπα να αμείβονται με εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως για υπερωριακή εργασία.»

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Φυλακές: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον φόνο του Τσιτάν (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα