Ιράν: Ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί το Ιράν για να κερδίσει στήριξη της Δύσης

Το Ιράν αντεπιτέθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο, λέγοντας ότι η κατηγορία του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εξοπλίζει την Ρωσία ήταν μια προσπάθεια να κερδίσει την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν λόγω του προγράμματός του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι προμήθευσε τη Μόσχα με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά την διάρκεια

της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.

Την Τετάρτη, κατά την διάρκεια της καθημερινής του ομιλίας, ο Ζελένσκι είπε ότι η «υποστήριξη της Τεχεράνης στο κακό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» και απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Ιρανούς, ρωτώντας: «Γιατί θέλετε να γίνετε συνεργοί στην ρωσική τρομοκρατία;».

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, είπε ότι η «επανάληψη ψευδών ισχυρισμών» από τον Ζελένσκι κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν «σε αρμονία με τον πόλεμο προπαγάνδας και των μέσων ενημέρωσης του αντιιρανικού άξονα».

«Γίνεται με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τις δυτικές χώρες», είπε ο Κανάνι.

Η Ουκρανία, πρόσθεσε, είχε «συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και κίνητρα πίσω από τέτοιες κατηγορίες» και «απέφευγε τις διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων με την ιρανική πλευρά για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς».

Η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει 1.160 ιρανικά drones καμικάζι Shahed σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

«Αν και μάθαμε να καταρρίπτουμε τα περισσότερα από τα drones καμικάζι σας... εξακολουθούν να υπάρχουν χτυπήματα», είπε ο Ζελένσκι την Τετάρτη.

«Όταν ένα ιρανικό drone σκοτώνει μια έγκυο Ουκρανή και τον σύζυγό της στο σπίτι τους, γιατί εσείς, μητέρες και πατέρες στο Ιράν, το χρειάζεστε αυτό;», πρόσθεσε.

«Όταν ο Shahed σας χτυπά έναν κοιτώνα με τους φοιτητές μας, άνθρωποι πεθαίνουν, πυρκαγιά ξεκινά, διασώστες φτάνουν και σε λίγα λεπτά χτυπάει ένας δεύτερος Shahed», κατέληξε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας την μεγαλύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ αποκαλύπτει ένα φιλόδοξο έργο σύνδεσης Ευρώπης-Μέσης Ανατολής

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν, Ζελένσκι, Δύσης,iran, zelenski, dysis