Γαλλία και Ολλανδία υπογράφουν συμφωνία για τα σύνορά τους στην Καραϊβική

Η Γαλλία και η Ολλανδία υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στο νησί Saint Martin στην Καραϊβική.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από περίπου 400 χρόνια, δύο ομάδες δρομέων - μία ολλανδική και μία γαλλική - λέγεται ότι ξεκίνησαν από το ίδιο σημείο στο νησί Saint Martin της Καραϊβικής για να εντοπίσουν τα σύνορα μεταξύ των κρατών τους.

Ξεκινώντας από έναν κόλπο στην ανατολική ακτή και τρέχοντας

σε αντίθετες κατευθύνσεις, οι δρομείς το 1648 συναντήθηκαν τελικά στη δυτική ακτή του νησιού, με μια ευθεία γραμμή μεταξύ των δύο σημείων να σχηματίζουν τα διεθνή σύνορα από τότε.

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Γάλλοι δρομείς ήταν πιο γρήγοροι, παραδίδοντας στη Γαλλία μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο του περίπου 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικού παραδείσου, τον οποίο ονόμασαν Saint Martin.

Οι Κάτω Χώρες κατέλαβαν το νότιο τμήμα, το οποίο ονόμασαν Sint Maarten. Λόγω της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο αποικιακών δυνάμεων η περιοχή ονομάστηκε «φιλικό νησί».

Η συμφωνία υπεγράφη για τη Γαλλία την Παρασκευή από τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και για την Ολλανδία από την Σιλβέρια E. Γιάκομπς, Πρωθυπουργό της αυτόνομης κυβέρνησης του Sint Maarten.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της διαδικασίας ανοικοδόμησης του νησιού, το οποίο επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Ίρμα το 2017», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Το κείμενο της συμφωνίας «διαφυλάσσει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και προσώπων που καθιερώθηκε με τις συμφωνίες Concordia της 23ης Μαρτίου 1648».

Η συμφωνία επίσης «συστήνει μια κοινή επιτροπή παρακολούθησης επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και τη διατήρηση των συνόρων» που είχε αμφισβητηθεί στο ανατολικό άκρο της.

«Αποδεικνύει την ποιότητα των φιλικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας, που είναι πρόθυμες να ενισχύσουν τη συνεργασία εμπιστοσύνης τους στο νησί Saint Martin», ανέφερε.

Τόνισε «την κοινή επιθυμία του εδαφικού συμβουλίου του Saint Martin και της αυτόνομης κυβέρνησης του Sint Maarten να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους στενούς δεσμούς τους και τα κοινά τους σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας», ανέφερε.

Ο Νταρμανέν πρόκειται να ταξιδέψει στον Άγιο Βαρθολομαίο, το άλλο νησί στα βόρεια της γαλλικής Καραϊβικής.

Το νησί του Saint Martin χωρίζεται στα δύο, με μια γαλλική κοινότητα στον βορρά και ένα κράτος υπό το ολλανδικό βασίλειο στον νότο, το Sint Maarten.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες για πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα