ΗΠΑ/Καμπούλ: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στο σύστημα προσγείωσης αμερικανικού C-17

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την έκρυθμη κατάσταση, που δημιουργείται ευρύτερα στην περιοχή.

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό ενός από τα αεροσκάφη C-17, που πέταξαν από την Καμπούλ, εν μέσω του χάους, που προκάλεσε η κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, και το περικύκλωσαν εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες.

Ενώπιον μιας ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε το αεροσκάφος ν' αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Ευρώπη, η οποία σε συνεχή επικοινωνία με την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επιχειρεί να αποτρέψει νέα προσφυγική κρίση.

H νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν έχει τεθεί στην ατζέντα του σημερινού έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων των MED-5.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι επιπτώσεις, που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι νέες μεταναστευτικές ροές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια της Άγκυρας για να το χρησιμοποιήσει εκ νέου ως μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες, αλλά και ως προς χώρες της περιοχής.

Λευκωσία και Αθήνα ζητούν από τις Βρυξέλλες αυξημένες περιπολίες της Frontex στα νότια κυρίως παράλια της Τουρκίας, μέσω των οποίων οι τουρκικές Αρχές προωθούν τα καραβάνια μεταναστών, μέσω κατεχομένων, στην Κυπριακή Δημοκρατία, που παραμένει πρώτη πύλη εισόδου. Παράλληλα διαμηνύουν στην Τουρκία να μην επιχειρήσει εργαλειοποίηση ενδεχόμενου μεταναστευτικού κύματος.

Την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων, αν παραστεί ανάγκη, στους Ευρωπαίους εταίρους, εξέφρασε η Κύπρος, στο πλαίσιο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, την οποία συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, είπε, τα λάθη που έγιναν, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Βασική μας προτεραιότητα, τόνισε, είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Bίντεο δείχνει ανθρώπους να πέφτουν από αεροπλάνο που απογειώνεται

Πληροφορίες από ΑΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα