ΗΠΑ:Η Βάγκνερ θα δώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν

Η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ, έπειτα από αίτημα των ρωσικών αρχών, "ετοιμάζεται να παραδώσει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ή στην Χεζμπολάχ ή στο Ιράν", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το καθεστώς μας των αντιτρομοκρατικών κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων της Ρωσίας" ως απάντηση, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το Ιράν από την πλευρά του "θα μπορούσε να προετοιμαστεί για ένα περαιτέρω βήμα" στην στρατιωτική του βοήθεια στη Ρωσία,

τόνισε.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλους εξοπλισμούς τους οποίους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό, "το Ιράν σκοπεύει να παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους που η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όσο για το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αυτό πραγματοποιεί σειρά επιθέσεων κατά του ισραηλινού στρατού, με φόντο τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες για την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Η συνεργασία αυτή "είναι προφανώς επιζήμια για την Ουκρανία, για τους γείτονες του Ιράν και για τη διεθνή τάξη", υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μετέβη τον Σεπτέμβριο στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη, η οποία είχε χαρακτηριστεί τότε "σημαντικό στάδιο" στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν τις εμπορικές ανταλλαγές. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η Ρωσία και το Ιράν δημιούργησαν στενούς δεσμούς σε διάφορους τομείς.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να χαρακτηρίσει ξανά τους Χούθι "τρομοκρατική οργάνωση"  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χαρακτηρίσουν εκ νέου τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης "τρομοκρατική οργάνωση", κυρίως μετά την πρόσφατη κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

"Υπό το φως των πρόσφατων επιθέσεων κατά των αμάχων από τους Χούθι, και πλέον με αυτή την πράξη πειρατείας εναντίον πλοίου στα διεθνή ύδατα, εξετάσαμε έναν ενδεχόμενο χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατική οργάνωση", τόνισε.

Ο Κίρμπι κάλεσε επίσης τους Υεμενίτες αντάρτες, που συνδέονται με το Ιράν, να απελευθερώσουν "αμέσως και χωρίς όρους" το φορτηγό πλοίο με 25μελές πλήρωμα που κατέλαβαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο, που έχει ναυλώσει ιαπωνικός όμιλος, είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας.

Οι Χούθι έχουν απειλήσει να στοχοθετούν ισραηλινά πλοία σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ της βορειοανατολικής Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου, σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος αυτού που αποκαλούν "άξονα της αντίστασης" κατά του Ισραήλ, ο οποίος περιλαμβάνει οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς ή η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποσύρει τους Χούθι τον Φεβρουάριο του 2021 από τη λίστα τους με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις", κρίνοντας τότε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός περιέπλεκε την απάντηση σε μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη -- εμπόλεμη χώρα, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχει η ανταρτική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Keywords
Τυχαία Θέματα