Ισραήλ: Εγκρίνεται η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός.

Ακόμα είπε ότι Τζο Μπάιντεν βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.

Ο Νετανιάχου είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση απόψε, «αλλά είναι η σωστή απόφαση».

«Οι επικεφαλής ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση και λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των μαχών» υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προχωρά

η συμφωνία για τους ομήρους - Την Πέμπτη η απελευθέρωση του πρώτου γκρουπ

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πριν την έναρξη του συμβουλίου - Ποια κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και ποια διαφωνούν
Ηκυβέρνηση Νετανιάχου διαθέτει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο των 38 ατόμων για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και «Ιουδαϊκή Δύναμη» με τις έξι ψήφους που έχουν στο υπουργικό.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία, και συγκεντρώνει 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και πέντε ψήφους που ανήκουν στο κόμμα «Εθνικής Ενότητας» του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ αναφέρουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με το πρώτο γκρουπ ομήρων να επιστρέφει στο Ισραήλ.

Το υπερορθόδοξο κόμμα «Σας» θα ψηφίσει υπέρ της εκκολαπτόμενης συμφωνίας, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του κόμματος. Ο αρχηγός του «Σας», Αριέχ Ντέρι, συμβουλεύτηκε τους θρησκευτικούς συμβούλους του υπερορθόδοξου κόμματος, οι οποίοι του «έδωσαν εντολή» να θέσει τις έξι υπουργικές θέσεις του κόμματος στο πλαίσιο της στήριξης της συμφωνίας για «να απελευθερώσει τους ομήρους που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο».  Ο Ντέρι απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά είναι  παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Το κόμμα «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά», που έχει δύο θέσεις, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημόσια τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι μέρος του συμφωνηθέντος σχεδίου θα είναι οι επισκέψεις από τον Ερυθρό Σταυρό στους απαχθέντες που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί - συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για ομήρους: «Θα απελευθερωθούν 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 γυναίκες»

Πηγή: ΕΡΤ, Σκάι

Keywords
Τυχαία Θέματα