Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Γκορμπατσόφ

Η Κίνα απηύθυνε σήμερα τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και χαιρέτισε τον ρόλο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στην επαναπροσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μόσχα έπειτα από τρεις δεκαετίες διακοπής των σχέσεων.

"Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζιάο Λιζιάν.

Έπειτα από 30 χρόνια ιδεολογικών και γεωπολιτικών διαφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ,

ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετέβη στο Πεκίνο τον Μάιο του 1989 προκειμένου να επισφραγίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με τον τότε ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Εκείνη η ιστορική επίσκεψη του υπ΄αριθμόν ένα Σοβιετικού πραγματοποιήθηκε την ώρα που ένα φοιτητικό κίνημα αμφισβήτησης παρέλυε το Πεκίνο. Οι διαδηλώσεις θα καταστέλλονταν βίαια μερικές εβδομάδες αργότερα στην πλατεία Τιενανμέν.

Ενώ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού στη Δύση, στην Κίνα καταγγελλόταν από την κομμουνιστική εξουσία.

Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν το πολιτικό άνοιγμα στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με ιδιωτικά σχόλια που έγιναν γνωστά το 2013, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκτιμά πως έλειπαν τότε στην ΕΣΣΔ "αληθινοί άνθρωποι" έτοιμοι να υπερασπιστούν το σύστημα.

"Το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα", σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκτιμώντας πως "το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα".

"Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλαν να τεθεί τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και άνοιξαν την πιθανότητα μιας σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Προτιμούσε την ειρήνη από την "προσωπική εξουσία", δήλωσε ο επίσης τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ

Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε χθες, λέγοντας ότι ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης προτιμούσε την ειρήνη από την "προσωπική εξουσία".

"Ας το κρατήσουμε αυτό στη μνήμη μας για πάντα: αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από τη δουλειά του, έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το κράτος, έδινε περισσότερη αξία σε έναν ειρηνικό ουρανό από την προσωπική εξουσία", σημείωσε ο Μουράτοφ σε άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaïa Gazeta, στην κυκλοφορία της οποίας είχε βοηθήσει ο Γκορμπατσόφ.

"Μισούσε τον πόλεμο. Μισούσε την 'ρεαλπολιτίκ'. Ήταν πεπεισμένος ότι η εποχή που τα προβλήματα του κόσμου λυνόντουσαν με τη βία είχε παρέλθει (...) Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους", συνεχίζει ο Μουράτοφ στο εγκώμιο που πλέκει στον εκλιπόντα.

Ο Γκορμπατσόφ "χάρισε στη χώρα μας και στον κόσμο ένα απίστευτο δώρο: μας χάρισε 30 χρόνια ειρήνης. Χωρίς την απειλή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Ποιος είναι ικανός να κάνει το ίδιο;", τονίζει.

Πέραν του φόρου τιμής που αποτίει στον Γκορμπατσόφ, οι δηλώσεις του Μουράτοφ απηχούν επίσης ένα κατηγορώ προς τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας εν μέσω της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία και της μεγάλης ενίσχυσης της καταστολής στη Ρωσία, σύμφωνα με το AFP.

Ωστόσο το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο του Μουράτοφ, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Γκορμπατσόφ είχε ισχυρούς δεσμούς με την ανεξάρτητη αυτή εφημερίδα στη Ρωσία, τη Νόβαγια Γκαζέτα, της οποίας ο Μουράτοφ είναι διευθυντής. Ο τιμηθείς πέρυσι με Νόμπελ Ειρήνης αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της στη Ρωσία τον Μάρτιο λόγω της καταστολής.

Ο Γκορμπατσόφ είχε κυρίως βοηθήσει οικονομικά την εφημερίδα, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1993, με το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε εκείνος, το 1990.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ "άλλαξε τη ζωή μου ριζικά. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ", δήλωσε η πρώην καγκελάριος Μέρκελ   

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών, "έγραψε την Ιστορία του κόσμου" και "άλλαξε τη ζωή μου ριζικά", δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην πρώην ανατολική Γερμανία.

"Έδειξε με το παράδειγμά του πώς ένας μόνο πολιτικός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο", σημείωσε η πρώην ηγέτις της Γερμανίας σε μια ιδιαίτερα συγκινητική δήλωση που έκανε πλέκοντας το εγκώμιο του εκλιπόντα πρώην ηγέτη. "Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άλλαξε και τη δική μου ζωή ριζικά. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ".

Χωρίς "το θάρρος" του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, "η ειρηνική εξέγερση στην ΛΔΓ (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας) δεν θα ήταν δυνατή", υπογράμμισε η Μέρκελ.

"Ακόμη και σήμερα μπορώ να νιώσω ξανά τον φόβο που αισθανόμουν με πολλούς ανθρώπους στην ΛΔΓ το 1989, αυτόν του να μην ξέρεις αν θα ξεκινήσουν ξανά τα άρματα μάχης όπως το 1953, όταν φωνάξαμε 'Εμείς είμαστε ο λαός'", θυμάται η πρώην καγκελάριος, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις στη ανατολική Γερμανία πολιτών που αντιτίθεντο στο κομμουνιστικό καθεστώς.

"Ωστόσο αυτήν τη φορά --σε αντίθεση με το 1953-- δεν ξεκίνησε κανένα άρμα μάχης, δεν ρίφθηκε κανένας πυροβολισμός. Αντί γι'αυτό, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε στη γηράσκουσα ηγεσία της ΛΔΓ τη φράση 'Η ζωή τιμωρεί αυτόν που φτάνει πολύ αργά'".

"Επιπλέον, επέτρεψε στην επανενωμένη Γερμανία να γίνει μέλος του NATO", υπενθύμισε.

"Δεν έχω ξεχάσει τις εικόνες από τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στον Καύκασο το 1990, η οποία κατέστησε δυνατή την ενοποίηση της Γερμανίας με ειρήνη και ελευθερία", σημειώνει η 68χρονη Μέρκελ, η οποία διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 ως το 2021.

"Είθε η μνήμη των ιστορικών του επιδόσεων να επιτρέψει να υπάρξει μια παύση, κυρίως σε αυτές τις τρομερές εβδομάδες και μήνες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας", κατέληξε.

Μητσοτάκης: Πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό

Στην απώλεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως πρέσβευε αξίες που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στα εδάφη της παλιάς του πατρίδας. «Η πίστη του σε αυτές ας μείνει η μεγαλύτερη κληρονομιά του», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, έφυγε από τη ζωή σε μία χώρα και μια ήπειρο πολύ διαφορετικές από αυτές της δικής του εποχής. Προσπάθησε να αλλάξει ένα σύστημα που είχε ξεπεράσει τα όριά του, διαλυόμενο από τις αδυναμίες του.

Ως πολιτικός, ταυτίστηκε με τους όρους «ανασυγκρότηση» και «διαφάνεια», που όμως δεν καρποφόρησαν στον τόπο του. Εξελίχθηκε, πάντως, σε πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό.

Αξίες, που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στα εδάφη της παλιάς του πατρίδας. Η πίστη του σε αυτές ας μείνει η μεγαλύτερη κληρονομιά του».

Διαβάστε επίσης: Γκορμπατσόφ: Όταν διαφήμιζε παγκοσμίως την Pizza Hut (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα