Χάος στο Καπιτώλιο με πυροβολισμούς: Εκκενώθηκε το κτίριο (LIVE video)

Σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου, «το Καπιτώλιο είναι ασφαλές ξανά». Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Η

πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ενημέρωσε ότι η κύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα γίνει αργότερα το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Κύπρου).

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Στο Καπιτώλιο ειδικές δυνάμεις, καθ' οδόν η Εθνοφρουρά

Προηγουμένως oι δυνάμεις ασφαλείας, με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, «ασφάλισαν» τη βόρεια περίμετρο του Καπιτωλίου, αδειάζοντας την περιοχή από τους διαδηλωτές

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Πάντως, το Πεντάγωνο διέψευσε την εκπρόσωπο του Λευκού Οικου. «Ο Μάικ Πενς έδωσε εντολή να επέμβει η εθνοφρουρά, όχι ο Ντόναλντ Τραμπ».

Να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι τραυματισμένοι αστυνομικοί στα επεισόδια του Καπιτωλίου. 

Δείτε ζωντανή εικόνα

Λόγω των επεισοδίων διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο, που επρόκειτο να επικυρώσει την νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε εικόνα από το εσωτερικό του κτιρίου, με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ιλινόις, Άνταμ Κίνζινγκερ, κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Επιπλέον ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος και ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times.

Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο
 

Η γυναίκα που δέχθηκε πυροβολισμό στη διάρκεια των συγκρούσεων εντός του κτιρίου, εν τέλει κατέληξε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί όντας σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως επιβεβαίωσαν στο NBC και στο FOX NEWS αστυνομικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μαζί της μια σημαία από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

WARNING: GRAPHIC CONTENT

Terrifying video shows a woman shot in the neck at the Capitol building.

(Video: @TaylerUSA) pic.twitter.com/SKN8gGrx6E

David Hookstead (@dhookstead) January 6, 2021

Σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, εξεταζόταν η έγκριση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων για τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικανό νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν καταδικάζει την "εξέγερση" που είναι σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε σήμερα την "εξέγερση" που είναι σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπειραν το χάος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

"Η δημοκρατία μας βιώνει άνευ προηγουμένου επίθεση", είπε ο Μπάιντεν μιλώντας από το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, καλώντας τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο να πάει μπροστά στις κάμερες να ζητήσει "να τερματιστεί αυτή η πολιορκία" στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Διαβάστε επίσης: Διαγγελμα Μπάιντεν: Να βγει τώρα ο Τράμπ στην τηλεόραση

Η δήλωση Τραμπ

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε μεσω Twitter τους οπαδούς του να «στηρίξουν» την αστυνομία και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

«Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ενώπιον των υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ (ήττα)», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Θα σταματήσουμε την κλοπή. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Διαβάστε ακόμη: Τραμπ προς τους διαδηλωτές: Πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα

BREAKING: Trump supporters have breached the Capitol building, tearing down 4 layers of security fencing and are attempting to occupy the buildingfighting federal police who are overrun

This is the craziest thing I’ve ever seen in my life. Thousands, police can’t stop them pic.twitter.com/VVdTUwV5YN

— ELIJAH SCHAFFER (@ElijahSchaffer) January 6, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα