ΗΠΑ: Δεν θα ασκήσουμε πίεση στο Κίεβο στις όποιες διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την πρόθεση να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στις όποιες διαπραγματεύσεις διεξαγάγει με τη Ρωσία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, είπε χθες Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Θα τους υποστηρίζουμε και θα διαβουλευόμαστε μαζί τους καθώς θα σκέφτονται το πώς θέλουν να προσεγγίσουν την έκβαση, μέσω διαπραγματεύσεων με τους

Ρώσους», είπε.

Η Ουάσινγκτον κρίνει πως ο πόλεμος αυτός «θα πρέπει να τελειώσει μέσω της διπλωματίας», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι επαφίεται σε αυτήν να θέσει στόχους ή προϋποθέσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία είναι «κυρίαρχη χώρα, η οποία σε τελευταία ανάλυση θα ορίσει η ίδια τη μοίρα της», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον. «Δεν πρόκειται να τους πιέσουμε να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και, ειλικρινά, ότι θα ήταν λάθος».

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον σκοπό έχει να ενισχυθούν «οι Ουκρανοί όσο περισσότερο είναι δυνατόν, καταρχήν στο πεδίο της μάχης και, σε τελευταία ανάλυση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επέμεινε. «Θέλουμε οι Ουκρανοί να βρίσκονται στην σθεναρότερη δυνατή θέση όταν αρχίσει διπλωματική διαδικασία με πιο πλήρη τρόπο».

Και τρίτος Αμερικανός αγνοείται στη χώρα -- οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αντιμετωπίζει "ανθρώπινα" τους αιχμαλώτους πολέμου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας τρίτος Αμερικανός πολίτης αγνοείται στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσαν ότι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία για την τύχη των δύο Αμερικανών που θεωρείται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι αφού πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

“Δεν έχουμε αναφέρει ακόμη το θέμα στη Ρωσική Ομοσπονδία (…) Δεν έχουμε δει τίποτα από τους Ρώσους που να υποδεικνύει ότι αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται στα χέρια τους”, δήλωσε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες σχετικά με τους δύο άνδρες ανεπιβεβαίωτες.

Ο Αλεξάντερ Ντρούεκε, 39 ετών, και ο Άντι Τάι Νοκχάι, 27 ετών, που κατάγονται από την πολιτεία Αλαμπάμα, πήγαν εθελοντικά στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού. Αγνοούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι κρατούνται αιχμάλωτοι, όπως έχουν δηλώσει μέλη των οικογενειών τους και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.

Ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν υπηρετήσει στις τάξεις του στο παρελθόν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τώρα.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι “εργάζεται πολύ σκληρά για να μάθει περισσότερα” για τους δύο άνδρες.

“Υπάρχουν αναφορές για έναν ακόμη Αμερικανό η τύχη του οποίου αγνοείται (…) Εξ όσων γνωρίζουμε το άτομο αυτό ταξίδεψε στην Ουκρανία για να πολεμήσει”, πρόσθεσε ο Πράις, εξηγώντας ότι ο τρίτος Αμερικανός θεωρείται αγνοούμενος εδώ και λίγες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν εξάλλου τη Ρωσία να θεωρήσει οποιονδήποτε Αμερικανό εθελοντή μαχητή που συλλαμβάνεται στην Ουκρανία αιχμάλωτο πολέμου και να του διασφαλίζει την αντίστοιχη αντιμετώπιση.

“Οι Ρώσοι έχουν κάποιες υποχρεώσεις και τα μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των εθελοντών που ενδέχεται να κατάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης”, τόνισε ο Πράις.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να “έχουν την αντιμετώπιση και την προστασία που προβλέπει το καθεστώς τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης ορίζουν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και συγκεκριμένα απαγορεύουν τα βασανιστήρια και διασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα.

Υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους (2001-2009) οι ΗΠΑ είχαν προκαλέσει αντιδράσεις όταν χαρακτήρισαν τους αιχμαλώτους τους στη διάρκεια του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” ως εχθρικούς μαχητές και όχι αιχμαλώτους πολέμου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: 15.000 εκατομμυριούχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters -dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κίεβο, Ρωσία,ipa, kievo, rosia