ΗΠΑ: Απεξάρτηση μέσω εικονικής πραγματικότητας

Μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούν πλέον να απεξαρτητοποιηθούν άτομα εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες. όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας, θα εφαρμόσουν δοκιμαστικά μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας. Η εν λόγω κάσκα θα τοποθετηθεί σε συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Το λεγόμενο «σπήλαιο της ηρωίνης», είναι ένα εικονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο περιδιαβαίνει ο εθισμένος χρήστης και έρχεται αντιμέτωπος με την ικανότητά του να αντιστέκεται στις

επιθυμίες του. Ο χρήστης έρχεται ενώπιον προκλήσεων και πειρασμών, μια και στο σπήλαιο αυτό λαμβάνει χώρα ενα εικονικό πάρτι ηρωίνης και λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε μια τέτοια κατάσταση ο χρήστης καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τις αδυναμίες του και προετοιμάζεται να χειριστείθ παρόμοιες καταστάσεις στην πραγματική ζωή.

Το σύστημα δημιουργεί τρισδιάστατες ψηφιακές προσωπικότητες (αβατάρ) σε φυσιολογικό μέγεθος, με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο χρήστης.

Δοκιμασμένη πρακτική στην απεξάρτηση η εικονική πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον ερευνητή Πάτρικ Μπόρντνικ, «στην παραδοσιακή θεραπεία παίζουμε παιγνίδια ρόλων με τον ασθενή, αλλά το όλο πλαίσιο είναι λάθος. Εκείνοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο γραφείο του θεραπευτή και ότι σε αυτό δεν υπάρχουν ναρκωτικά. Γι' αυτό, χρειάζεται να βάλουμε τους ασθενείς σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας και να τους κάνουμε να νιώσουν ότι όντως εκεί που βρίσκονται, υπάρχουν τα ναρκωτικά και ο πειρασμός. Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την πρόοδο του ασθενους και θα βελτιώσουμε την παρέμβασή μας».

Η ομάδα του Μπόρντνικ έχει στο παρελθόν δοκιμάσει την εικονική πραγματικότητα σε άλλες εξαρτήσεις, όπως η νικοτίνη του τσιγάρου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα