Ιωνάς: Δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου

Η έκθεση που παραδόθηκε στον ίδιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή του Αρχηγού της Αστυνομίας με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2016, αφορά μελέτη που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και δεν έχει σχέση με την μελέτη για την διαφθορά στο σώμα, απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, σε σχετικές δηλώσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου είπε ότι

μπορεί η κ. Χαραλαμπίδου να αναφέρεται σε κάτι άλλο, το οποίο είναι εσωτερικό της Αστυνομίας και δεν σημαίνει ότι ο ίδιος είναι ενήμερος για οποιαδήποτε έρευνα ή μελέτη γίνεται στην Αστυνομία. “Νομίζω κάπου λίγο τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα με τις εκθέσεις και δυστυχώς εξάγονται συμπεράσματα, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν ευσταθούν. Δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου”.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση της μελέτης που ετοιμάστηκε από την Αστυνομία για τη διαφθορά στο σώμα με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έκθεση, επισημαίνοντας ότι η μελέτη συντάχθηκε από άτομο που διαθέτει εγκληματολογικές σπουδές και σε αυτήν αναφέρονται τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε μεταξύ των μελών της Αστυνομίας και στη βάση των συμπερασμάτων έγιναν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων της διαφθοράς.

Σημείωσε δε ότι έχει συσταθεί επιτροπή από πλευράς του Αρχηγείου, η οποία επεξεργάζεται τις εισηγήσεις της μελέτης, ενώ στο Υπουργείο γίνεται περαιτέρω επεξεργασία θεμάτων που αφορούν καλές πρακτικές και μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες σε σχέση με τη διαφθορά. “Προσπάθειά μας είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον δρόμο για τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς που έχουν διαπιστωθεί στην Αστυνομία, τα οποία μπορεί να είναι λίγα, αλλά αρκετά για να πλήξουν το έργο της”, κατέληξε.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της κ.Χαραλαμπίδου που εξέδωσε νωρίτερα:

"Ο κ. Νικολάου αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε επέλεξε να παρελθοντολογήσει και να μας θυμίσει τις παλιές καλές μέρες που ο ίδιος κάθε μέρα ζητούσε και μια παραίτηση. Τότε που ήξερε ότι, «οι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται με παραιτήσεις».

Έκπληξη προκάλεσε η άγνοια που δήλωσε ο Υπουργός για την έκθεση σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς η οποία ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2015!!

- Θα πρέπει να μας πουν πόσες τέτοιες εκθέσεις έκαναν μέχρι σήμερα;

- Ποια απ’ όλες τις εκθέσεις δόθηκε στον Πρόεδρο μετά το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας;

- Και τι έκαναν από το Γενάρη του 2015 όπου είχαν τα δεδομένα στα χέρια τους;

Αναμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργού.

Η κατάσταση στις φυλακές μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Το πρόγραμμα για την αποτοξίνωση θα πρέπει να επαναξιολογηθεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα όπου κατάδικος ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και σήμερα αναζητείται.

Για το θέμα των €600.000 αποθεματικού του Παντοπωλείου των Φυλακών, αναμένουμε ακόμα ενημέρωση! Τώρα εκκρεμούν ερωτήματα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.

Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με:

- Τον αριθμό των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Δεσμοφυλάκων που υπηρετούσαν στις κεντρικές φυλακές ,και έχουν παραιτηθεί ή έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα

- Τον αριθμό φυλακισμένων ή δεσμοφυλάκων που μεταφέρθηκαν στις πρώτες βοήθειες ή έτυχαν περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια τα τελευταία τρία χρόνια.

- Τον αριθμό των περιστατικών εμπρησμού, βομβιστικών επιθέσεων ή άλλων εγκληματικών πράξεων που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια σε βάρος δεσμοφυλάκων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα