Ι.Νικολάου:Δε θα βάλουμε χωροφύλακα της περιοχής την Τουρκία

«Δε θα βάλουμε χωροφύλακα της περιοχής, την Τουρκία. Η ΕΕ δεν εμπιστεύεται την προσπάθεια ελέγχου της τρομοκρατίας στην περιοχή, στην Τουρκία», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Sigmalive, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Ανάμεσα σε συναντήσεις, συζητήσεις, υποχρεώσεις σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι μόνο, καταφέραμε να κλέψουμε λίγο από το χρόνο του Υπουργού

Δικαιοσύνης, ο οποίος μας μίλησε για τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, για τις ροές μεταναστών προς την Κύπρο, αλλά και για τη στάση της ΕΕ απέναντι στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η ΕΕ δεν εμπιστεύεται την Τουρκία ως χωροφύλακα της περιοχής»

«Δε θα μπορούσαμε να βάλουμε την Τουρκία, ως χωροφύλακα της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τη στάση που επιδεικνύει χρόνια τώρα στα θέματα τρομοκρατίας. Δεν αποτελεί την καλύτερη χώρα για να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία και η ΕΕ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό», αναφέρει ο Ιωνάς Νικολάου.

«Η Τουρκία, δεν μπορεί να αναλάβει ούτε το ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή. Η ΕΕ έχει ασχοληθεί σε βάθος με το συγκεκριμένο ζήτημα και γνωρίζει πολύ καλά, ότι για πολιτικούς λόγους, για τις σχέσεις που έχει η Τουρκία με χώρες της περιοχής, αλλά και για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί κατά καιρούς, δεν μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή», επισημαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αντιθέτως, συνέχισε, έχει δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή ομπρέλα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία συνεργάζονται πολύ στενά μεταξύ τους. «Έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ήδη κοινά συστήματα με βάσεις δεδομένων όπως αυτά της Europol, της Interpol, το SYS2 και θα διαμορφωθούν ακόμα περισσότερα για έλεγχο σε ταξιδιώτες. Στόχος είναι να γίνεται η προληπτική διερεύνηση προθέσεων και κινήσεων προσώπων τα οποία χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νικολάου, εξήρε τη συνεργασία και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν προληπτικά σε πολλές περιπτώσεις.

Νέες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή

Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για ένα αριθμό γύρω στις 5000 Ευρωπαίους, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί στην περιοχή, ενδεχομένως για να ενισχύσουν τον ISIS. Ο στρατός του ISIS, όπως μας είπε, έχει δεχθεί ένα πλήγμα αυτή την περίοδο και αυτό δημιουργεί ανησυχίες ότι οι Ευρωπαίοι αυτοί θα θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει νέους κινδύνους, οι οποίοι εγκαίρως θα πρέπει να ελεγχθούν από την ΕΕ, καθώς τα άτομα αυτά, από μόνοι τους στην περιοχή στο κράτος τους, ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες μεμονωμένες ενέργειες - περιστατικά απειλής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ γύρω στα 1500 άτομα θα επιστρέψουν πίσω και γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η επιστροφή αυτή, με αποτελεσματικό τρόπο.

Η παραχώρηση ασύλου και η μετανάστευση σε πρώτο πλάνο

Στις 26-27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα η Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο, βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα του Ασύλου αλλά και της μετανάστευσης. Συζητήθηκε σε βάθος η αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδείξουν οι χώρες της Ευρώπης, στις χώρες του νότου, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο βάρος και όγκο σε σχέση με τη ροή των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σταθούν επιτέλους αλληλέγγυα και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Έγινε, όπως μας είπε, μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το αν θα πρέπει να υπάρχει αριθμητική αλληλεγγύη, να παραλάβουν δηλαδή και οι υπόλοιπες χώρες μετανάστες, έτσι ώστε να μην μένουν σε Ελλάδα και Ιταλία.

Δεν αποτελεί φυσικά κάτι καινούριο αυτό το στοιχείο, καθώς ήδη τα κράτη σε προηγούμενη φάση, είχαν δεσμευτεί να το πράξουν, ωστόσο χωρίς ιδιαίτερο θετικό αποτέλεσμα.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια διαδικασία, αναθεώρησης και αλλαγών σε σχέση με το σημείο αυτό, κάτι που σύμφωνα με τον κ Νικολάου, θα γίνει άμεσα, καθώς η Τουρκία απειλεί να αφήσει νέες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Υπάρχει όντως ανάγκη για δημιουργία καλύτερης βάση υποδοχής στον Πύργο Τηλλυρίας»

«Ενδεχομένως να υπάρχουν ανάγκες για να δημιουργηθεί μια καλύτερη βάση υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων, στον Πύργο Τηλλυρίας. Θα είναι πολύ θετική μια τέτοια εξέλιξη, για να μην αναγκαζόμαστε να ανοίγουμε μαγαζιά για ρούχα και να υποχρεωνόμαστε για υπηρεσίες και αντικείμενα σε ώρες δύσκολες, βραδινές. Δεν είναι για κανέναν, ευχάριστο κάτι τέτοιο. Ωστόσο το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να βοηθήσουμε με στεγνά ρούχα και υποδήματα τους μετανάστες που έρχονται, βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι», επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης για το άσυλο είναι πλήρως ενήμερο για τις ροές μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, από τα νότια παράλια της Τουρκία. «Έχουμε ενημερώσει και για τους αριθμούς και για τη συχνότητα με την οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου γίνεται καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών και θα υποβληθεί νέο αίτημα προς την Ευρώπη για ενδεχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης.

Ωστόσο η Κύπρος δεν αποτελεί προορισμό για τους μετανάστες, σημείωσε ο κ. Νικολάου, μιας και στην Κύπρο φτάνουν συνήθως άτομα που έχουν εδώ συγγενικά τους πρόσωπά. Η Κύπρος δεν αποτελεί εύκολη λύση μετάβασης στην Κεντρική Ευρώπη, όπου είναι ο βασικός προορισμός της μεγάλης μάζας μεταναστών, επεσήμανε.

«Πίσω από τις ροές μεταναστών κρύβονται και οι κατοχικές δυνάμεις»

«Οι προσπάθειες διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της ροής προσφύγων, γίνονται κάτω από την ανοχή των κατοχικών δυνάμεων, κάτι που μας προβληματίζει και το έχουμε ήδη συζητήσει με τα Ηνωμένα Έθνη», τονίζει ο κ. Νικολάου.

«Όπως έχουμε παρατηρήσει, βάρκες με μετανάστες, προσεγγίζουν την περιοχή της νεκρής ζώνης, επιχειρούν ακόμα και να μπουν στην κατοχική ζώνη και οι κατοχικές δυνάμεις τους κατευθύνουν προς τις ελεύθερες περιοχές. Εμείς λαμβάνουμε μέτρα διάσωσης, καθώς δεν είναι επιδίωξή μας να έχουμε ναυάγια με νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι δε φέρουν καμιά ευθύνη, για να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε.

Δυστυχώς, οι ροές των μεταναστών σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται και από τις προθέσεις της Τουρκίας, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξελίξεις άλλωστε θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα, στο ζήτημα της φύλαξης και αξιοποίησης των τηλεπικοινωνιακών προσωπικών δεδομένων, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή, θα υπάρξει κατ'ιδίαν συνάντηση Ιωνά Νικολάου και Γενικού Εισαγγελέα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Επίτροπος Μετανάστευσης και Επίτροπος Δικαιοσύνης, θα ετοιμάσουν μέχρι το τέλος του μήνα εισηγήσεις που θα προωθηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών, έτσι ώστε εντός Μαρτίου να υπάρξει εξέλιξη και στο συγκεκριμένο σημείο. Το κεφάλαιο αυτό είναι άκρως σημαντικό, σε σχέση με διερεύνηση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας αλλά και τρομοκρατικών ενεργειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα