Ημέρα ανασκόπησης στο Κυπριακό

Σε ανασκόπηση των συζητήσεων, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τις τελευταίες δύο μέρες, θα προβεί σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές συναντήσεις.

Καθώς η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας η κυβέρνηση αναμένει την ουσιαστική εμπλοκή της

Τουρκίας, η οποία θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον κ. Έιντε πως αν θέλει να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να στραφεί προς την Άγκυρα, όπου εκεί βρίσκεται στο κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για σύγκλιση Διάσκεψης στη Γενεύη.

Η Λευκωσία διαμηνύει ότι, για να πάμε σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη, πρέπει να υπάρξει μια προπαρασκευαστική συζήτηση Ελλάδος -

Τουρκίας με συγκεκριμένο ορίζοντα κατάληξης.

Τα ΗΕ επιδιώκουν συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην ολότητά του, που δεν αφορά μόνο το θέμα των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων, αλλά και τη δημιουργία ενός οράματος ασφάλειας.

Την ελπίδα η τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση, που υπέβαλε, προκειμένου η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού να προχωρήσει, εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία χθες βράδυ σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, για την επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία στη διαπραγματευτική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας ότι η πρότασή του έχει ως μοναδικό στόχο την αποτροπή ενός παρατεταμένου αδιεξόδου.

Η πρόταση, πρόσθεσε, είναι απόλυτα συνεπής μ’ αυτό, που συμφωνήθηκε από κοινού με τον Τ/κ ηγέτη, όπως καταγράφηκε στα ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, αμέσως πριν από τη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη και της 1ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση, την οποία χαρακτήρισε δημιουργική, θα μας επιτρέψει να άρουμε το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να καθορίσουμε τις παραμέτρους, μέσω μιας διαδοχικής προσέγγισης και εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα, να εγκαταλείψουμε οποιεσδήποτε απαράδεκτες απαιτήσεις και προϋποθέσεις, που δεν εξυπηρετούν με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα των Τ/κ και των Ε/κ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σε αντίθετη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα εκκρεμή ζητήματα και τις σημαντικές διαφορές, που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων, σχετικά με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, η αναπαραγωγή παλαιών πρακτικών και εμπειριών, όπως οι συναντήσεις του Mont Pelerin και της Γενεύης, θα οδηγήσουν μια νέα Διάσκεψη σε αποτυχία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση αρχών και την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη σημαντική συμβολή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.** Σημείωσε πως, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε, η ε/κ πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν απολύτως προσηλωμένοι και θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για την επίτευξη λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα