Ηλεκτρικά πατίνια: «Το πόδι μου κρεμότανε..» - Η.. ανεφάρμοστη νομοθεσία

Στο Νοσοκομείο για 5η μέρα νοσηλεύεται ο Δημήτρης Δερματάς, θύμα τροχαίου με ηλεκτρικό πατίνι. Ο δημοσιογράφος είχε την περασμένη βδομάδα ένα σοβαρό ατύχημα, όταν ενώ επέβαινε της μοτοσικλέτας του, του έκοψε τον δρόμο ένα πατίνι στο οποίο επέβαινε μια νεαρή.

Η εν λόγω όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι άλλαξε λωρίδα χωρίς να ελέγξει καν αν ερχόταν όχημα ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα να μπει

στην πορεία του Δημήτρη ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα.

Μετά απ’ αυτό ο δημοσιογράφος χειρουργήθηκε και μέχρι σήμερα νοσηλεύεται ενώ ο ίδιος διερωτάται τι θα γίνει αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό πλαίσιο για να μπορέσει να κινηθεί νομικά και να διεκδικήσει το δίκιο του. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας Ιάσονα Σενέκη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Μαρίνο Μουσιούτα να λέει πως νομοθεσία υπάρχει και πως έγινε η κατάλληλη διαβούλευση πριν από τη ψήφιση της νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: Παρίσι: Απαγορεύτηκαν με δημοψήφισμα τα ηλεκτρικά πατίνια

«Πήγαινε λοξά και μπήκε μπροστά μου, την πλήρωσα εγώ, με πλάκωσε το μηχανάκι και να σέρνομαι στην άκρη του δρόμου. Η κοπέλα δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά. Αποφάσισε να αλλάξει λωρίδα ανενόχλητη, δεν κοίταξε, δεν μπήκε στη διαδικασία.

Το πόδι μου από ένα σημείο και μετά κρεμότανε.. εκτός αυτού έπαθα εγκαύματα από την τριβή με την άσφαλτο. Τρύπησε και το παπούτσι μου και φαινόταν το κόκκαλο. Ήρθαν δυο άνθρωποι με τράβηξαν στην άκρη και ζητούσα να λιποθυμήσω για να μην νιώθω τον πόνο. Η κοπέλα μου είπε απλά σόρι.. ήταν τόσο καλά για να καταλάβετε. Τυχαία στον χώρο βρισκόταν ένας αστυνομικός.

Τώρα εγώ συγκρούστηκα με ένα ακάλυπτο όχημα. Η μηχανή μου ήταν ολοκαίνουργια.. μόλις την είχα αγοράσει και έχει πολλές υλικές ζημιές. Έχω σωματικές και ψυχικές ζημιές.. είμαι με ηρεμιστικά αυτή τη στιγμή. Θα είμαι δυο μήνες με πατερίτσες.. χάνω δουλειές. Αυτό το όχημα δεν μπαίνει σε κάποια κατηγορία ασφάλισης. Μου είπαν από την ασφαλιστική μου καλύτερα να είχες κτυπήσει μόνος σου», είπε ο δημοσιογράφος μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ.

Διαβάστε επίσης: Γέμισαν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια με σκούτερ - Η νομοθεσία και τα μέτρα

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ιάσονας Σενέκης, Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα ρυθμίστηκαν νομοθετικά με μια νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται. «Οι Δήμοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το να καθορίσουν τους χώρους που μπορούν να κινούνται, οι εταιρείες συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα για τους τρόπους ενοικίασής τους και η Βουλή ψηφίζοντας αυτή τη νομοθεσία χωρίς διαβούλευση τώρα θα μας πει ότι θα κάνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στη συμπεριφορά ενός χρήστη. Αυτές οι συσκευές διακινούνται σε δεκάδες πόλεις χωρίς πρόβλημα γιατί έχουν ουσιαστικό πλαίσιο ταχύτητας και διακίνησης.

Η ευθύνη και η ανευθυνότητα του κράτους είναι τεράστια», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Σενέκης.

Απαντώντας ο κ.Μουσιούτας είπε ότι έγινε διαβούλευση και δεν την κάνει η Βουλή αλλά η Εκτελεστική εξουσία. «Έγινε από αυτούς που έπρεπε να την κάνουν η διαβούλευση. Ήρθε στη Βουλή το θέμα μετά από μαζική εισαγωγή τέτοιων συσκευών. Αναφορικά με το θέμα της ασφάλισης έγινε συζήτηση.. δεν υπάρχει θέμα ασφάλισης έναντι τρίτου». Για το εν λόγω συμβάν ο κ.Μουσιούτας είπε ότι δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορεί πατίνι στη Γρίβα Διγενή.

«Θα μπορούσε να κινηθεί και εναντίον της Δημοτικής Αρχής και εναντίον της εταιρείας. Όταν ήμουν στον Δήμο Λευκωσίας, άτομα που είχαν κουτσουφλήσει πάνω στο πεζοδρόμιο λόγω κακοτεχνιών είχαν κινήσει αγωγή στον Δήμο και έτυχαν αποζημίωσης γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ευθύνη του Δήμου η σωστή κατασκευή πεζοδρομίων», σημείωσε ο κ.Μουσιούτας.

Ολόκληρη η παρέμβαση των τριών στο βίντεο πιο κάτω.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρικά, #45 Η,ilektrika, #45 i