Ποιος θα πληρώσει τον Πορθμέα;

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Ζούμε σ’ ένα κράτος που ευτυχώς έχει και όνομα. Και τ’ όνομα αυτού Κύπρος.

Από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα μετρούμε τα λάθη των κυβερνώντων, παρακυβερνώντων και κρατικών υπαλλήλων. Δυστυχώς τα λάθη αυτά είχαν και έχουν κόστος, κόστος δυσβάστακτο.

Το 1963-64 με λάθη και παραλείψεις των κρατούντων καταφέραμε να χαράξουμε τη διχοτόμηση ή τα δύο κράτη και η Κύπρος ήταν μόνο τεσσάρων χρόνων.

Το 1974

τα λάθη από τους κρατούντες και παρακρατούντες ήσαν τρεισχειρότερα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η κατάληψη του ενός τρίτου και πλέον του κυπριακού εδάφους. Οι παρενέργειες, οι χειρότερες των χειροτέρων. Βρισκόμαστε από τότε μια κλωστή μακριά από την διχοτόμηση ή τα δύο κράτη.

Μια ζωή ψάχνουμε τους αίτιους και υπαίτιους. Και ενώ τους βρίσκουμε και ενώ βρίσκουμε την αιτία και την αφορμή περιοριζόμαστε στο «Εύρηκα, Εύρηκα!»

Το «Εύρηκα, Εύρηκα», είναι επιφώνηση του διασημότερου μαθηματικού της αρχαιότητας Αρχιμήδη, όταν ανακάλυψε τον Νόμο της Υδροστατικής, στην προσπάθειά του να επινοήσει μέθοδο προσδιορισμού του βάρους του χρυσού στεφανιού του Νέρωνα.

Τη φράση αυτή τη λέμε για να εκφράζουμε τη μεγάλη ικανοποίηση κατά την επινόηση ιδέας ή κατά την ανεύρεση χαμένης περιουσίας, αντικειμένου και άλλα παρεμφερή.

Το δικό μας Εύρηκα είναι οι διάφορες Επιτροπές που διορίζουμε με σκοπό να εκπονούν πορίσματα να κυνηγούν μάγισσες και κουνούπια χωρίς κουνουπιέρες και ψεκασμούς.

Από τα εκατό μεγάλα έργα που μετά από διαγωνισμό δόθηκαν σε ιδιώτες τα ενενήντα, μας προέκυψαν προβληματικά, απαίσιου αποτελέσματος, χρονοβόρα και το κόστος τους διαπλάστηκε τριπλασιάστηκε και βάλε.

Το χειρότερο όλων, πάντοτε μιλούμε Εύρηκα το λάθος. Το τρεισχειρότερο είναι ότι τις ζημιές τις πληρώνει ο κόσμος. Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος πληρώνει τις ζημιές αλλά πληρώνει κι’ αυτούς του θριαμβευτικού επιφωνήματος Εύρηκα, Εύρηκα! Το μόνο που δεν βρήκαμε μέχρι σήμερα είναι «who pays the ferryman  ;» Ποιος θα πληρώσει τον Πορθμέα;

Τρανταχτές περιπτώσεις σ’ αυτό τον πονεμένο τόπο είναι το κούρεμα. Την καθολική ευθύνη φέρει ο Αναστασιάδης. Χρηματιστήριο. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Κληρίδη και η τότε Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πλατεία Ελευθερίας πρώην Ιωάννη Μεταξά. Την ευθύνη φέρουν τρία διαδοχικά δημοτικά συμβούλια.

Χρυσά διαβατήρια. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Λιμάνι Λεμεσού. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Λιμάνι Λάρνακος. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Διαφθορά και Διαπλοκή, «Κράτος Μαφία», την ευθύνη φέρει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού.

Έκρηξη Μαρί. Την ευθύνη φέρουν η Εθνική Φρουρά και η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Γήπεδο Λεμεσού. Την ευθύνη φέρουν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΚΟΑ.

Αγγλοαμερικανοκαναδέζικο Σχέδιο για λύση του κυπριακού. Την ευθύνη φέρουν η Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού και o Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Δείκτες Γκάλη για λύση του κυπριακού. Την ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

Σχέδιον Ανάν 2004 για λύση του κυπριακού. Την ευθύνη φέρουν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Κράν Μοντανά. Την ευθύνη φέρουν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ευθύνη φέρουν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Μάριος Καρογιάν και ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Αυτόν τον τόπο τον διέλυσαν κάποιοι λωποδύτες, κομπογιαννίτες, ψευδοπατριώτες, αλητάμπουροι, πού σου νεύκω πού πάεις και βάλε και βάλε.

Βρήκαμε τους ενόχους, τους συνενόχους, τους αμαρτωλούς, τους φαρισσείς και κάθε απατεωνίσκο, καλείται όμως να πληρώσει τα πάντα ο λαός.

Οι εν ζωή απ’ όλους τους πιο πάνω καλοπερνούν, γεμίζουν τις οθόνες των τηλεοράσεων και τοποθετούνται για πάσα νόσο και πάσαν μαλακία που προκύπτει στο κράτος που ονομάζεται Κύπρος.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η πατρίς μας βρίσκεται στον αναπνευστήρα και είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο των Συγχωρητικών Ευχών τις οποίες σας μεταφέρω σε ελεύθερη μετάφραση:

Εσύ που είσαι Θεός των πνευμάτων και κάθε σαρκικής φύσεως, που καταπάτησες τον θάνατο και κατάργησες τον διάβολο και χάρισες ζωή στον κόσμο, Εσύ Κύριε ανάπαυσε την ψυχή της δούλης Σου σε τόπο φωτεινό, σε τόπο χλοερό, σε τόπο αναπτύξεως, όπου δεν υπάρχει, οδύνη, λύπη και στεναγμός. Κάθε αμάρτημα που έκαμε με λόγια, ή έργα, ή με την σκέψη, ως αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός, συγχώρεσέ τη. Διότι δεν υπάρχει άνθρωπος που θα ζήσει στην γη και δεν θα αμαρτήσει. Διότι Εσύ μόνο εκτός της αμαρτίας υπάρχεις, η δικαιοσύνη Σου είναι αιώνια και ο λόγος Σου αλήθεια.

Διότι Σύ είσαι η ανάσταση, η ζωή, και η ανάπαυση της δούλης σου Κύπρος που κοιμήθηκε, Χριστέ, πού είσαι ο Θεός, και σε εσένα αναπέμπουμε την δοξολογία, και στον άχρονο Πατέρα Σου, και στο πανάγιο και ζωοποιό Σου Πνεύμα, τώρα και πάντα και στους ατελείωτους αιώνες.

Ναι πράγματι. Υπάρχει χρόνος να ξυπνήσουμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε συζήτηση για πολλαπλές συντάξεις κι’ όμως δεν αντιδρούμε.

Στις εννέα Ιουνίου έχουμε κληθεί να ψηφίσουμε, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και άλλους.

Φίλοι αναγνώστες μην προσέλθετε στις κάλπες εκτός και αν καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό όλοι αυτοί θα πνιγούν μέσα σε βόθρο, αν θέλετε να πνιγούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος, Πορθμέα,poios, porthmea