Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έθεσε εμφατικά στον Ντόναλτ Τραμπ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σημείωσε ο Έλληνας

Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των

F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των  F-16

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, Ντόναλτ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την οικονομία, την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράν.

Στη συζήτηση ενώπιον των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για εκπληκτικό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών. «Οι σχέσεις μας είναι εκπληκτικές, στενότερες παρά ποτέ. Στο στρατιωτικό πεδίο, εμπορικά. Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.  «Βελτιώσαμε τις σχέσεις μας σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας. Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα θα είναι καλή σύμμαχος. (...) Πάντα μπορείτε να βασίζεστε στην Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος κι ο ίδιος στο θέμα της οικονομίας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακάμψει. «Ακολουθούμε τη συνταγή που έχει λειτουργήσει και στις ΗΠΑ. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη χαρακτηρίζοντας την προκλητική και τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.  «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δείπνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Οι Αμερικανοί εργάζονται για να βοηθήσουν ελληνοτουρκική διπλωματική προσέγγιση

«Αποκορύφωμα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων» χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

«Ήταν μία από τις καλύτερες συναντήσεις που έχω παρακολουθήσει, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, σύμφωνα με δήλωση ενός από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι δύο ηγέτες αντιμετώπισαν «κοιτάζοντας στα μάτια» τα θέματα των διμερών τους σχέσεων, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

«Έχουμε μία φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση η οποία θέλει να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις», τόνισε, τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στην στενή αμυντική συνεργασία ΕλλάδαςΗΠΑ και στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναβαθμίσει με τη βοήθεια των ΗΠΑ τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της.

Για το θέμα του Ιράν, ο αξιωματούχος είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κατανόησε πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι πλήρως υποστηρικτική. Τόνισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας.

«Ανέφεραν ότι αντιλαμβάνονται τους λόγους που αναλάβαμε δράση και συνεχίζουν να μας βοηθούν διπλωματικά, με όλα τα μέρη της περιοχής. Το καλωσορίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο αξιωματούχος – σύμφωνα με όσα ανέφερε συμμετέχων στην τηλεδιάσκεψη - επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Τραμπ, μαζί με το Κυπριακό και το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.

«Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν προτίθεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είπε: «Όταν μιλάμε για τη Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητάμε με  πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και συζητήσαμε ειδικά για το θέμα αυτό - τη Λιβύη και τι συμβαίνει. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, καθώς εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται σε σχέση με τη Λιβύη. Και είναι, τώρα, ένα χάος».

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως πολλές χώρες που θέλουν να μάθουν τη θέση των ΗΠΑ και «γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Έχουμε μια πολύ ξεχωριστή στάση. Και έχουμε οργανώσει συναντήσεις και θα δούμε αν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο σχέδιο ειρήνευσης», πρόσθεσε.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου Τραμπ.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ουσιαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Γι' αυτό», συνέχισε, «προσβλέπουμε πάρα πολύ την υποστήριξή σας για να βεβαιωθούμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα τεθούν τεθεί σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να απέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο από κάθε είδους δραστηριότητα που αναζωπυρώνει τα πάθη και που δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Επομένως, προσβλέπουμε πολύ στην υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα