Το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ (vids+pics)

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσεων, τις οποίες χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά»

αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Επίθεση με πυραύλους: Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους σε δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πρόκειται για την «απάντηση» του Ιράν στην δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπάρχουν θύματα: Αμερικανικές και ιρακινές πηγές λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για θύματα από την επίθεση «Όλα καλά»: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε διάγγελμα -το οποίο αναμένεται αργότερα σήμερα- αλλά έγραψε στο Twitter ότι μέχρι στιγμής «όλα καλά».

Νεότερη ενημέρωση ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης άρχισαν τον «δεύτερο γύρο» της επίθεσής τους με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Να σημειωθεί ότι η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε εξάλλου ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

"Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ και ακόμα μιας στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε μέσω Twitter ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Οι κινητήρες πολυάριθμων στρατιωτικών αεροσκαφών ακούστηκαν καθώς πέρναγαν πάνω από τη Βαγδάτη, την ιρακινή πρωτεύουσα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του Πενταγώνου ότι το Ιράν έπληξε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο του 2018. Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης.

Στη βάση ηχούν σειρήνες και ακούγονται να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για θύματα στα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι ακόμα στη φάση της αποτίμησης της κατάστασης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ενημερωμένος σχετικά.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών. Δεν έδωσε αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο δύο βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων τους στόχους έπληξαν 11, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε η ίδια μέσω Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως — διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου — «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Η νέα κορύφωση της έντασης δυναμώνει την ανησυχία σε όλο τον κόσμο για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, ιδίως στην επικράτεια του Ιράκ, που μοιάζει να έχει πιαστεί στην αρπάγη της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο κυριότερες προστάτιδες χώρες του, τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα