Ιδού το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις χωματερές

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο και τη χάραξη σχεδιασμού σε σχέση με τις χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ευθύνη για την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην υπόθεση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συλλογική και βαραίνει την κάθε κυβέρνηση που είχε από το 2003 την ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πόρισμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι δεν λήφθηκαν

σοβαρά υπόψη οι εκάστοτε υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό και η αντιμετώπιση τους ήταν επιπόλαιη.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι η θεσμική ευθύνη καθώς και η γενική ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντος βάρυνε και συνεχίζει να βαρύνει την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο πόρισμα τονίζεται ότι παρόλο που η Νομική Υπηρεσία προέβη σε υποδείξεις για τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να βοηθηθεί η νομική υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντούτοις αυτές οι υποδείξεις δεν βρήκαν κατάλληλη ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως θετικές ενέργειες προς την επίλυση του όλου θέματος καταγράφονται οι πρόσφατες ενέργειες που χρονολογούνται το 2015.

Δηλαδή, ο καθορισμός του Υπουργείου Γεωργίας ως το μόνο αρμόδιο υπουργείο και η πρόσφατη απόφαση για ανάθεση της διαχείρισης των αποβλήτων της Λευκωσίας στην μονάδα Κόσιης, απόφαση που δίνει για πρώτη φορά όπως υπογραμμίζεται την δυνατότητα καθορισμένου χρονικού ορίζοντα για το κλείσιμο του σκυβαλλότοπου Κοτσιάτη. Το πόρισμα, τονίζει στο σημείο αυτό ότι δεν διαφεύγει της Επιτροπής, το θλιβερό όπως χαρακτηρίζει γεγονός, ότι αυτή η εξέλιξη και η ανάθεση σε εταιρεία είχε άμεση ανάμειξη σε θέματα διαφθοράς σε βάρος του τόπου και των πολιτών.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο το πόρισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα