Ιδού το πόρισμα Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Τρίτης δίδει στη δημοσιότητα το πόρισμα Καλογήρου. Η Προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα 14 συνολικά παραρτήματα (δείτε τα στο κάτω μέρος της είδησης αυτούσια) και σε αυτά περιλαμβάνεται και η έκθεση της επιτροπής καθώς και το παράρτημα με τα ευρήματα που θα σταλούν για περαιτέρω διερεύνηση. 

Από το πόρισμα έχουν αφαιρεθεί προσωπικά δεδομένα και στοιχεία που πιθανόν να επηρεάσουν τις περαιτέρω έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Η Ερευνητική Επιτροπή, υπό την κα Καλογήρου, αποτελείτο από τους:

1.    

κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
2.     κ. Αντρέα Ζαχαριάδη, τέως Βοηθό Γενικό Λογιστή
3.     κα Έλλη Φλωρέντζου, εκπρόσωπο Νομικής Υπηρεσίας

Με βάση την ίδια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνεται πως «για τα όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρα των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων», καταλήγει η ανακοίνωση του Προεδρικού. 

Τα ευρήματα που θα σταλούν για περαιτέρω διερεύνηση:

Στο πόρισμα καταγράφονται ευρήματα που θα σταλούν για περαιτέρω διερεύνηση. Σημειώνεται ότι δεν αποκαλύπτονται στοιχεία παρόχων και πολιτογραφηθέντων.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Στο πόρισμα καταγράφονται τέσσερα δικηγορικά για τα οποία θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο άσκησαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, κατά τα οριζόμενα στο Ν.188(Ι)/2007 όταν συνήψαν πελατειακές σχέσεις μαζί με τους επενδυτές.

ΣΕΛΚ: Το πόρισμα λέει ότι λογιστικά/ελεγκτικά γραφεία θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο άσκησαν  δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, κατά τα οριζόμενα στο Ν.188(Ι)/2007 όταν συνήψαν πελατειακές σχέσεις μαζί με τους επενδυτές.
Αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να σταλούν για ποινική διερεύνηση από τον Εισαγγελέα δυο υποθέσεις για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Επίσης αναφέρεται και στην Κεντρική Τράπεζα για να υπάρξει έλεγχος για συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα και αν αυτά άσκησαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών και προέλευσης κεφαλαίων.

Για διοικητικά αδικήματα γίνεται αναφορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία θα πρέπει να διερευνήσει δυο υποθέσεις. Τέλος γίνεται αναφορά στον Έφορο Φορολογίας στον οποίο θα πρέπει να σταλούν δυο υποθέσεις για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν αδικήματα φοροδιαφυγής.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πιο κάτω τα παραρτήματα του πορίσματος. 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 9

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 11 - (ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 13

Keywords
Τυχαία Θέματα