Απάντηση Επ. Περιβάλλοντος για παρεμβάσεις στη παραλία στο Λατσί

Μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και σχετικά με τις παρεμβάσεις στην παραλία από επιχειρηματίες της περιοχής, σημειώνω τα εξής:


1)        Όντως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο αυτό το καλοκαίρι επισημάνθηκε τόσο στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου όσο και στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, που αφορά στο πρότυπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

2)        Μετά από χθεσινή ενημέρωση που έλαβα από τον Ακτοφύλακα της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και που επιβεβαίωσε ο Επαρχιακός Επόπτης, όντως

έγιναν εργασίες εντός του Σαββατοκύριακου οι οποίες αφορούσαν σε επιδιόρθωση και επαναφορά υφιστάμενης εγκατάστασης (deck) και όχι επέκτασης, αφού αυτή προσβλήθηκε από έντονο κυματισμό εξαιτίας του χειμώνα.

3)        Ήδη από το καλοκαίρι επεσήμανα στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς την ανάγκη επανασχεδιασμού της περιοχής με βάση νέα πρότυπα τόσο σε πολεοδομικά όσο και περιβαλλοντικά κριτήρια, με στόχο την επαναξιολόγηση των αδειών και απομάκρυνση όσων υποστατικών δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης με βάση και το περιβαλλοντικό κεκτημένο. O Δήμαρχος με έχει ενημερώσει ότι, ήδη, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης, η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο, για τον εξωραϊσμό του παραλιακού μετώπου Λατσιού. Συγκεκριμένα, η μελέτη βρίσκεται στην Γ’ Φάση και ο Δήμος, ως η αρμόδια Αρχή, καλείται να δώσει οριστικές λύσεις.

Επαναλαμβάνεται ότι η ανάγκη προφύλαξης της παραλίας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η ανάγκη όλοι μας να κινηθούμε προς την κατεύθυνση πρακτικών, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πόρων της γης και των οικοσυστημικών της υπηρεσιών.

Σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δηλούν απλά τα χρόνια προβλήματα τα οποία με την απομάκρυνση τεντών, τραπεζοκαθισμάτων κλπ απογυμνώνουν τη χρόνια προβληματική κατάσταση που παραμένει ίδια τα τελευταία δέκα χρόνια και με τις επεκτάσεις των deck από όλες τις επιχειρήσεις.
Το Γραφείο μου παρακολουθεί το θέμα από τον περασμένο Ιούνιο προσπαθώντας να δώσει ολιστική λύση σε ένα χρόνιο πολύπλευρο και πολυσύνθετο ζήτημα προσμετρώντας όλες τις συνιστώσες.

Επισημαίνεται ότι  εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης είναι επιβεβλημένη, αφού προσμετρηθούν οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου, και αφού προηγηθεί ειδική συζήτηση σε επιμέρους ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα.

Προς αυτό τον σκοπό απηύθυνα χθες επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας για τη σύσταση ομάδων τεχνοκρατών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, για να ξεκινήσει επιτέλους δημόσια συζήτηση που θα οδηγήσει σε ωφέλιμη και ουσιαστική εφαρμογή του πολύ σημαντικού πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα