Ιδού οι προτάσεις της ΠΟΒΕΚ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Η Γ.Σ ΠΟΒΕΚ επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη της αναφορικά με τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως επίσης και άλλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

• Προώθηση και δημιουργία «Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο Φορέας αυτός θα πρέπει να δημιουργήσει εργαλεία παροχής χρηματοδότησης, να λειτουργήσει ως εγγυοδοτικός οργανισμός προς τις μικρές και πολύ μικρές

επιχειρήσεις και επίσης να παρέχει στήριξη για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων. Παράλληλα ο Φορέας μέσω αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης και εκσυγχρονισμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Δημιουργία «Μονοθυρικής Πύλης Εξυπηρέτησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», στα πρότυπα των ΚΕΠ ή και μέσω των ΚΕΠ, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών που χρειάζονται για σωρεία θεμάτων που απασχολούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

• Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται στις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του Νόμου Περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, μέσα από τις ασάφειες και τα κενά της νομοθεσίας, τα οποία ενισχύονται από την ανυπαρξία κανονισμών (αυθαίρετες ερμηνείες και χρεώσεις κ.α.) και θα πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις από τους αρμόδιους.

• Εκκρεμεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θέμα αναφορικά με την κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών, το οποίο θα πρέπει να επισπευσθεί.

• Το κόστος του ηλεκτρισμού εξακολουθεί να είναι πρόβλημα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει πέραν των πρακτικών οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μειώσουν γενικότερα το κόστος του ηλεκτρισμού, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ή και να προκηρυχτούν προγράμματα, τα οποία θα επιτρέψουν στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ή άλλα συστήματα ΑΠΕ, τα οποίο πιθανών να μπορούν να εγκατασταθούν.

• Αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. (Εφαρμογή Κανόνων Υγιούς Ανταγωνισμού π.χ. πωλήσεις κάτω του κόστους, προστασία των καταναλωτών).

• Αναφορικά με τη λειτουργία και αδειοδότηση μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση ολιγοπωλίων στους πλείστους τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, η εισήγηση της Γ.Σ ΠΟΒΕΚ είναι η υποχρεωτική διενέργεια «Ανεξάρτητης Μελέτης Εμπορικών Επιπτώσεων» πριν την αδειοδότηση τέτοιων αναπτύξεων.

• Γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε εμπορικούς άξονες των πόλεων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των ιστορικά παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων.

• Προϊόντα μαϊμού, παράνομες συναλλαγές από τα κατεχόμενα και άλλα παρόμοια θέματα, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία αρνητικά γεγονότα που αφορούσαν στις πωλήσεις καυσίμων από τα κατεχόμενα, επιβάλλουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης για στήριξη τη αγοράς και του εμπορίου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

• Στη βάση του ορισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατηγοριοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, πάγια θέση της Γ.Σ ΠΟΒΕΚ είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία από 1 μέχρι 5 απασχολούμενους, αφού σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Κύπρο (πέραν του 80%) και στην οποία όλοι αναφερόμαστε ως η «Ραχοκοκαλιά της Οικονομίας», ώστε να μπορούν να παρθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους.

• Ρυθμίσεις φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν και αναμένουμε τη στήριξη όλων των Βουλευτών, σε θέματα επαγγελματικών ομάδων που βλέπουν τους κόπους καθημερινά να χάνονται, από διάφορους επιτήδειους οι οποίοι εξασκούν παράνομα επαγγελματική δραστηριότητα (πειρατεία) όπως για παράδειγμα στην κατηγορία των αυτοκινήτων που είναι απαραίτητη η εξασφάλιση άδειας ή κ.α. Νομικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν είτε στην Εκτελεστική είτε στη Νομοθετική Εξουσία και αφορούν τον τομέα των κατασκευών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, θα πρέπει να άμεσα να προχωρήσουν, ώστε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός, η προστασία των καταναλωτών και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη και αδήλωτη εργασία.

• Μείζων θέμα και πρόβλημα δημιουργήθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης από το 2013 να καταργήσει στην ουσία τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Παρά τις συνεχείς ενέργειες και διαβήματα που κάνει η Γ.Σ ΠΟΒΕΚ με συμμάχους την πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, η Κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη και φέρει ακεραία την ευθύνη συνέχισης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι για εμάς το θέμα «βιασμού» των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων παραμένει ανοικτό, γιατί κατακρεουργεί τον υγιή ανταγωνισμό και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα ενός μικρού αριθμού πολυεπιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων. Οι θέσεις της Γ.Σ ΠΟΒΕΚ όπως έχουν επανειλημμένα κατατεθεί τόσο στην Εκτελεστική όσο και στην Νομοθετική Εξουσία, αποτελούν τη χρυσή τομή για λειτουργικά, ωφέλημα και ανθρώπινα ωράρια, τόσο για τα καταστήματα όσο και για τις χιλιάδες των εργαζομένων σε αυτά.

• Ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που ήδη παρουσιάζει έξαρση και δημιουργεί προϋποθέσεις «φούσκας» είναι οι απαιτήσεις για υπέρογκα ενοίκια, τόσο για διαμερίσματα όσο και για επαγγελματική στέγη. Επιβάλλεται όπως ο Νόμος περί Ενοικιοστασίου επεκταθεί χρονικά και γεωγραφικά, για να καλύψει ολόκληρη την Κύπρο, όπως επίσης και να παραταθεί το σχετικό διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου για μηδενικές αυξήσεις στα ενοίκια και για την επόμενη διετία.

Είναι ευκόλως αντιληπτό και κατανοητό ότι τα πιο πάνω δεν εξαντλούν τον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο, με αρνητικές εξελίξεις να προκύπτουν συνεχώς, π.χ το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Αποτέλεσμα των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο του 2019, ειδικότερα από το 2013 συνεπεία της οικονομικής κρίσης, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει οδηγηθεί ήδη στην πτώχευση και στο κλείσιμο.

Είναι μέσα σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και νοθευμένου ανταγωνισμού, που δίνουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις καθημερινά τη μάχη για το μέλλον και την επιβίωση τους.

Η Γ.Σ ΠΟΒΕΚ δεν κρύβει το γεγονός της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την θεωρητική προσέγγιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τόσο από την Εκτελεστική όσο και από τη Νομοθετική Εξουσία. Ως εκ τούτου θα εντείνει τις προσπάθειες και ενέργειες της προς όλους τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να περάσουμε από την θεωρητική στήριξη προς τη «Ραχοκοκαλιά της Οικονομίας» στην ουσιαστική και πρακτική στήριξη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα