Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ από μη δεσμευτικό ψήφισμα ΟΗΕ

Mε 128 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, εννέα κατά 35 αποχές της ψηφοφορίας η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσαν Υεμένη και Τουρκία εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) καταγγέλλοντας την απόφασή των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κύπρος και Ελλάδα

τάχθηκαν συντάχθηκαν με την πλειοψηφία που αγνόησαν τις απειλές του Προέδρου Τραμπ και ζητώντας την ακύρωση της απόφασής τους της 6ης Δεκεμβρίου Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως το χθεσινό ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό είναι συμβολική απομόνωση.

Αντίδραση Ισραήλ

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του απέρριψε την ψηφοφορία του ΟΗΕ και ευχαριστώντας παράλληλα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια ώρα αισθάνεται ικανοποίηση για τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη σαφή θέση του υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια».

Πάντως ο αγγλόφωνος ισραηλινός τύπος, άσκησε σήμερα κριτική προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αφού παρουσίασε πίνακα με τις χώρες-συμμάχους του Ισραήλ που επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες τάχθηκαν εναντίων της απόφασης Τραμπ.

Διακοπή χρηματοδότησης;

H επόμενη μέρα του ψηφίσματος δημιουργεί ερωτηματικά στο κατά πόσο ο Πρόεδρος Τραμπ θα υλοποιήσει την απειλή του να διακόψει την αμερικανική βοήθεια-χρηματοδότηση προς τις χώρες που εναντιώθηκαν στην απόφασή του. .

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρ. Χάλεϊ χαρακτήρισε την απόφαση άκυρη (null and void), δηλώνοντας ότι «η ψήφος στα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχει νόημα» στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ. «Και θα θυμόμαστε πόσες χώρες μας καλέσουν, όπως κάνουν τόσο συχνά, να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα και να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας προς όφελός τους», είπε.

Οι χώρε που έλαβαν την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ΗΠΑ από το 2016

Σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, αν και ορισμένοι σύμμαχοι, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, απείχαν.

Οι περισσότερες από τις χώρες που ψήφισαν με τις ΗΠΑ είναι μέλη του Συλλόγου Ελεύθερου Συναπισμού (COFA),

Εκμετάλλευση από Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος που επεδίωξε να διαδραματίσει η Τουρκία ως «εκφραστής» των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και εκπρόσωπος του Αραβικού-Μουσουλμανικού κόσμου ευρύτερα. «Η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη και η κυριαρχία δεν πωλούνται» δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πριν από την συνέλευση του ΟΗΕ , ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην «ξεπουλήσουν τη βούλησή τους για μια χούφτα δολάρια», ενώ αργότερα προέτρεψε τον Αμερικανό Πρόεδρο να «ανακαλέσει χωρίς καθυστέρηση την ατυχή απόφασή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα