Μανιτάρια:Έχουν την τιμητική τους, όμως εγκυμονούν κίνδυνοι

Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην κατανάλωση μανιταριών, τα οποία έχουν την τιμητική τους και αναμένεται ειδικά την περίοδο των εορτών να βρεθούν στα τραπέζια των καταναλωτών.


Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μιχάλη ΛοΙζίδη, ο οποίος προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους εν λόγω κινδύνους τονίζοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη

κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. ΛοΪζίδης τόνισε αρχικά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τα συσκευασμένα μανιτάρια που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τις υπεραγορές. Όπως εξήγησε τα εν λόγω μανιτάρια περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σ’ ότι αφορά όμως στα άγρια μανιτάρια, που προμηθεύονται οι καταναλωτές μαζεύοντας τα οι ίδιοι από την ύπαιθρο, ο κ. Λοϊζίδης υποδεικνύει ότι ελλοχεύουν δύο σοβαροί κίνδυνοι:

Α) Να συγχίσει κάποιος τα δηλητηριώδη μανιτάρια, με τα μανιτάρια που είναι όντως προς κατανάλωση
Β) Ακολουθούν λανθασμένες πρακτικές που στηρίζονται σε λαϊκές δοξασίες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sigmalive ο Πρόεδρος του Μυκητολογικού Συνδέσμου. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο μύθο όπως τον χαρακτήρισε, που κάνει λόγο ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν μαζεύουν σκουλίκια, που ουδόλως ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμία νομοθεσία

Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καμία νομοθεσία δεν καλύπτει το μάζεμα άγριων μανιταριών, μ’ αποτέλεσμα να επικρατεί μία «ανεξέλεγκτη κατάσταση», με πολλούς κινδύνους για την υγεία καταναλωτών.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο κέντρο δηλητηριάσεων στην Κύπρο, αλλά αντιθέτως τα συγκεκριμένα περιστατικά εξετάζονται μέχρι στιγμής « στα τυφλά», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Υποδεικνύει παράλληλα, ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί μία σχετική νομοθεσία, που επιτέλους να ελέγξει την όλη κατάσταση, προς όφελος του κράτους αλλά και των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, χθες τέσσερα μέλη οικογένειας στην Πάφο, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα