Η ζωή ενός Κύπριου σε ένα «παράξενο» χωριό της Αγγλίας

Ένα χωριό του Γιορκσάιρ με περίεργο κλίμα και χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησε τους ντόπιους να το αποκαλούν «παράξενο». Εκεί ζει και ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Μιχαηλάς, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό εστιατόριο.

Ο κ. Γιώργος μιλώντας στη Mirror ανέφερε ότι αν και έχει ζήσει σε όλο το Yorkshire, ωστόσο ποτέ δεν γνώρισε ανθρώπους τόσο φιλικούς όσο εκείνοι στο Grange Moor.

Το ομιχλώδες χωριό, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Χάντερσφιλντ και του Γουέικφιλντ, έχει οδηγήσει τους κατοίκους να του δώσουν το όνομα «Grange Moor». Παρά τη φιλόξενη

φύση των ανθρώπων που ζουν εκεί, οι νέοι κάτοικοι δεν παραμένουν για αρκετό καιρό στο χωρίο. «Οι νεότεροι το αποκαλούν «Παράξενη μαυρίλα» λόγω του καιρού, εξήγησε η Lynne Wood. «Οι νέοι κάτοικοι μπορεί να μείνουν για έξι μήνες και μετά φεύγουν. Έχει πάντα δύο βαθμούς πιο πολλή κρύο».

Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Μιχαηλάς, λέει ότι ποτέ δεν γνώρισε ανθρώπους τόσο φιλικούς όσο εκείνοι στο Grange Moor. Ο Τζορτζ έφτασε στο πρώην χωριό εξόρυξης άνθρακα, έξι μίλια από το Χάντερσφιλντ, πριν από πέντε χρόνια και το βρήκε πολύ φιλόξενο. Πλέον διευθύνει το Grange Moor Fisheries, ένα μικρό μαγαζί που εξυπηρετεί τους ντόπιους για δεκαετίες.

Κάθε φορά που έβγαινε έξω άκουγε ένα «καλημέρα Τζορτζ» και ήταν έκπληκτος που όλοι γνώριζαν το όνομά του. «Οι άνθρωποι στο Grange Moor γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι όλοι κατά κάποιο τρόπο συγγενείς μεταξύ τους», εξήγησε ο George, ο οποίος έχει ζήσει στο παρελθόν στο Bradford, στο Barnsley και στο Sheffield, τα οποία δεν ταιριάζουν με την ευγένεια του Grange Moor.

«Στο Grange Moor, ξέρουν το όνομά μου σαν να έχω ζήσει εδώ όλη μου τη ζωή. Δεν έχω γνωρίσει πολλά μέρη που σε γνωρίζουν οι άνθρωποι με το όνομά τους».
Ο Γιώργος λέει ότι οι ντόπιοι αναφέρονται στο χωριό ως «Strange Moor» λόγω του παράξενου καιρού. «Η ομίχλη είναι παντού», λέει.

«Μόλις πάτε κάπου αλλού, δεν υπάρχει ομίχλη. Φαίνεται ότι γίνονται πιο περίεργα πράγματα από οπουδήποτε αλλού». Ο Γιώργος, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο, του αρέσει να βοηθά τους ανθρώπους και είναι γνωστός για το ότι σερβίρει τεράστιες μερίδες. Και μια φορά το μήνα βοηθά τον σύλλογο της κοινότητας του χωριού με έως και 60 μερίδες fish and chips σε χαμηλές τιμές για όσους έχουν ανάγκη.

Λατρεύει τη ζωή στο χωριό. «Είναι πολύ φιλικό και ήσυχο χωριό. Αυτό το μαγαζί με ψάρια είναι εδώ για 70-80 χρόνια».

Δύο από τους πελάτες του είναι ο Jeff και η Dorothy Linley που περιέγραψαν τις μερίδες ψαριού και τσιπς ως λίγο υπερβολικά γενναιόδωρες. Ανέβηκαν από το κοντινό Lepton και παρατήρησαν ότι το Grange Moor έχει περισσότερο κρύο λόγω του υψόμετρου και της θέσης του.

«Μας αρέσει εδώ. Έχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα στο χωριό», λέει ο Jeff. «Είναι ένα υπέροχο φιλικό χωριό, αλλά έχει πιο κρύο από οπουδήποτε αλλού», προσθέτει η Dorothy. Η συνταξιούχος φροντιστής Ann Holly ζει στο Grange Moor για 12 χρόνια, έχοντας μετακομίσει από το Castleford. Λέει ότι τα σπίτια πωλούνται πολύ γρήγορα στο Grange Moor, καθώς οι άνθρωποι ερωτεύονται τον ήρεμο τρόπο ζωής και την εκπληκτική ύπαιθρο.

Η Ann λατρεύει το ιστορικό κεντρικό στοιχείο χωριού, ένα πέτρινο κτίσμα που φέρει μια πλάκα που λέει ότι ξαναχτίστηκε το 1776.

Παρεμπιπτόντως, το μνημείο δεν απέχει πολύ από το Dumb Steeple Farm όπου ένας γερμανικός πύραυλος V-1 προσγειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1944, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη. Περίπου 130 κτίρια υπέστησαν ζημιές, αλλά, ως εκ θαύματος, κανείς δεν τραυματίστηκε. Η Ann πιστεύει ότι η τοποθεσία του Grange Moor είναι «λαμπρή» και πραγματικά βολική. Λέει ότι είναι «ακριβώς στη μέση» μεταξύ των Huddersfield, Wakefield και Dewsbury.

Της αρέσει επίσης να μπαίνει στο τοπικό κατάστημα Premier στο Grange Moor, το οποίο διευθύνει η Sukhjit Singh, τον οποίο περιέγραψε ως «ευγενικό και κοινωνικό άντρα». Η Sukhjit ανέλαβε το μαγαζί πριν από 18 μήνες και χρειάστηκε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να μεταμορφώσει την περιουσία της καθώς ήταν λίγο χάος μέσα. Λέει ότι οι χωρικοί είναι γνωστοί για το ότι «κολλάνε μαζί» και ότι είναι ευχάριστοι.

Άλλοι κάτοικοι που μίλησαν στην Mirror, εξήγησαν ότι το Grange Moor μεγάλωσε με τα χρόνια, αλλά οι εγκαταστάσεις έχουν συρρικνωθεί. Παλιά είχε κρεοπωλείο, μπακάλικο και ταχυδρομείο. Πιστεύουν ότι το χωριό στερείται εγκαταστάσεων, ειδικά ενός χειρουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα