Η Βρετανία γιορτάζει τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η Βρετανία γιορτάζει σήμερα τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Η βασίλισσα η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Βρετανούς, είναι και η μακροβιότερη βασίλισσα στο βρετανικό θρόνο.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Ουίνδσόρ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο. Σε ηλικία 25 ετών έγινε βασίλισσα. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ, κατέρριψε το ρεκόρ μακροβιότητας στο θρόνο που κατείχε η προγιαγιά της Βικτώρια, η οποία βασίλευε για 63 χρόνια, από το 1837 έως το 1901.

Σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά

της. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι εξαιρετικά αγαπητή στους υπηκόους της αφού ένας στους πέντε Βρετανούς θέλει να τη δει να παραιτείται (δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI για το King's College του Λονδίνου).

Αν και η βασίλισσα συνηθίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές, μια σε ιδιωτικό κύκλο, την ίδια ημέρα, και στη συνέχεια, σε επίσημη τελετή τον Ιούνιο, το πρόγραμμα αυτό ανατράπηκε λίγο. Για τα 90 της χρόνια προγραμματίζονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να γιορτάζει τα 90ά γενέθλια της μια οικογενειακή φωτογραφία που ανέβηκε και στον επίσημο λογαριασμό της βρετανικής μοναρχίας στο twitter. Άλλωστε, εδώ και μέρες υπάρχει και το σχετικό hashtag #Queenat90! Μια φωτογραφία που απεικονίζει το παρόν και το μέλλον της μοναρχίας στη Βρετανία.

Η Βασίλισσα κρατά στην αγκαλιά της την σχεδόν ενός έτους πριγκίπισσα Σάρλοτ. Δίπλα της έχει τον τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου πρίγκιπα Γεώργιο και γύρω της δυο εγγόνια και άλλα τρία δισέγγονα.

Ανήμερα των γενεθλίων της η βασίλισσα Ελισάβετ προγραμματίζει ένα περίπατο στο Ουίνδσορ, όπου η βασιλική οικογένεια έχει ένα κάστρο, και θα δεχθεί ως τούρτα γενεθλίων ένα κέικ πορτοκαλιού που θα ετοιμάσει η Ναντίγια Τζαμίρ Χουσέιν, νικήτρια της τηλεοπτικής εκπομπής ζαχαροπλαστικής "The Great British Bake Off".

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα τιμήσει τη βασίλισσα στο κοινοβούλιο, και τα κανόνια θα ηχήσουν στο Λονδίνο χαιρετίζοντας την αειθαλή μονάρχη.

Το βράδυ, η βασίλισσα θα παραστεί σε οικογενειακό δείπνο και θα ανάψει έναν πυρσό, τον πρώτο από τους πολλούς που θα ανάψουν σε όλο τον κόσμο για να εορταστεί το γεγονός.

«Η ημέρα των γενεθλίων της βασίλισσας είναι ημέρα διακοπών στα Νησιά Φόκλαντ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο αρχιπέλαγος του Νοτίου Ατλαντικού. «Φέτος θα τα γιορτάσουμε, όπως και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, ανάβοντας έναν πυρσό».

Την Παρασκευή, η Ελισάβετ θα γευματίσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φθάνει αύριο βράδυ στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη.

Οι δηλώσεις προς τιμήν της βασίλισσας άρχισαν ήδη, με πρώτη εκείνη του εγγονού της πρίγκιπα Ουίλιαμ. «Μπορεί να είναι η γιαγιά μου, αλλά πράγματι αυτή είναι η αρχηγός. Είναι μια απίστευτη πηγή έμπνευσης για την οικογένειά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα