Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από Covid - Χιλιάδες με πυρετό

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τον πρώτο της θάνατο από Covid-19, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να προσθέτουν ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα πυρετού.

Έξι άνθρωποι πέθαναν μετά από πυρετό, ενώ ένας ήταν θετικός στην Όμικρον, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Επιπλέον, 187.000 άνθρωποι είναι με πυρετό και «απομονώθηκαν και λαμβάνουν θεραπεία».

Διαβάστε ακόμη: Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο ξέσπασμα της covid19 στην Πιονγκγιάνγκ

Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός είναι παρών στη χώρα εδώ και αρκετό

καιρό, οι αρχές ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα μόλις την Πέμπτη.

Είπαν ότι υπήρξε ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον στην πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ, και ανακοίνωσαν lockdown. Δεν έδωσαν ακριβείς αριθμούς υποθέσεων.
Την Παρασκευή, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η επιδημία επεκτάθηκε πέρα από την πρωτεύουσα. «Πυρετός του οποίου η αιτία δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα από τα τέλη Απριλίου», ανέφερε.

Περίπου 350.000 άνθρωποι είχαν δείξει σημάδια αυτού του πυρετού, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινιστεί πόσοι είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid.

Οι αναλυτές προτείνουν ότι τα τελευταία στοιχεία από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ότι ο απροσδιόριστος πυρετός είχε εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να υποδηλώνουν ότι η χώρα βιώνει ένα ξέσπασμα διαφορετικό από αυτό που έχει δει μέχρι στιγμής.

Ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων είναι ευάλωτος λόγω της έλλειψης προγράμματος εμβολιασμού και της κακής υγειονομικής περίθαλψης, λένε οι ειδικοί.
Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις προσφορές της διεθνούς κοινότητας για εκατομμύρια AstraZeneca. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι είχε ελέγξει τον Covid σφραγίζοντας τα σύνορά της στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

Η χώρα μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Νότια Κορέα και την Κίνα, που και οι δύο έχουν αντιμετωπίσει επιδημίες. Η Κίνα αγωνίζεται τώρα να συγκρατήσει ένα κύμα της Όμικρον με lockdown στις μεγαλύτερες πόλεις της.

Διαβάστε επίσης: Η Νότια Κορέα προτείνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα για την Όμικρον

Την Παρασκευή, το KCNA ανέφερε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε ένα κέντρο υγείας και «έμαθε για την εξάπλωση της Covid-19». Περιέγραψε την κατάσταση ως «άμεση κρίση δημόσιας υγείας».

Αυτοί οι αριθμοί μας δίνουν την πρώτη ένδειξη ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη τη χώρα, πολύ πέρα από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό των 25 εκατομμυρίων. Κανείς δεν είναι εμβολιασμένος, πολλοί υποσιτίζονται και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι φτωχό.

Αλλά ο ίδιος ο ιός μπορεί να μην παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Το lockdown θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους.

Τρόφιμα και φάρμακα είναι ήδη σε έλλειψη, χάρη στις προσπάθειες των αρχών να κρατήσουν έξω τον ιό. Έχουν σφραγίσει τα σύνορα της χώρας για περισσότερα από δύο χρόνια, διακόπτοντας σχεδόν κάθε εμπόριο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο επιθετικά θα είναι αυτά τα lockdown και αν οι άνθρωποι θα περιοριστούν στα σπίτια τους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να συνεχιστούν κάποιες δουλειές. Είναι όμως πολύ πιθανό να κλείσουν οι αγορές, όπου πολλοί βγάζουν τα προς το ζην. Θα είναι επίσης πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Αυτό με τη σειρά του θα τους κάνει ακόμη πιο δύσκολο να αποκτήσουν τα τρόφιμα και τις προμήθειες που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Με τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων σήμερα, ορισμένοι λένε ότι η Βόρεια Κορέα δείχνει ότι μπορεί τελικά να είναι πρόθυμη να δεχτεί εξωτερική βοήθεια.
Σε μια συνάντηση που περιέγραφε τους νέους κανόνες Covid την Πέμπτη, ο κ. Kim εθεάθη να φοράει μάσκα προσώπου στην τηλεόραση, ενώ πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά.

Διέταξε «μέγιστη έκτακτη ανάγκη» ελέγχους του ιού, οι οποίοι φαινόταν να περιλαμβάνουν εντολές για τοπικό lockdown και περιορισμούς συγκέντρωσης στους χώρους εργασίας.

Εκφράζονται φόβοι ότι μια μεγάλη επιδημία θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την είσοδο βασικών προμηθειών στη χώρα, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων και μια παραπαίουσα οικονομία.

Η Νότια Κορέα είπε ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης, αλλά η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι είχε «λαμπρή επιτυχία» στην απομάκρυνση της Covid, υπήρξαν σημάδια πιθανής παρουσίας της Covid στη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC 

Keywords
Τυχαία Θέματα