Η Τυνησία κλείνει τα γραφεία του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος

​​​​​Οι αρχές της Τυνησίας έκλεισαν την Τρίτη τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενάχντα, το οποίο είναι έμπνευσμένο από Ισλαμικές ιδέες, ανέφεραν υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος και τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά τη σύλληψη του αρχηγού του, Ρασίντ Γκανουσί.

Το Ενάχντα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Τυνησίας πριν ο Πρόεδρος Καΐς

Σαγιέντ διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2021.

Το κλείσιμο του κόμματος πυροδότησε νέα ανησυχία από την Ευρώπη και τη Γαλλία.

«Aστυνομική μονάδα εμφανίστηκε στο κεντρικό αρχηγείο του κόμματος (στην Τύνιδα) και διέταξε όλους εκεί να φύγουν πριν το κλείσουν», είπε ο Ριάντ Τσάιμπι.

«Η αστυνομία έκλεισε επίσης τα άλλα γραφεία του κόμματος σε άλλα μέρη της χώρας και απαγόρευσε οποιαδήποτε συνάντηση σε αυτές τις εγκαταστάσεις», είπε ο αξιωματούχος του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κίνηση έγινε μετά τη σύλληψη του Γκανουσί, 81 ετών, το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι του στην πρωτεύουσα Τύνιδα.

Ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά από στελέχη της αντιπολίτευσης που τέθηκαν υπό κράτηση.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι αρχές στη βορειοαφρικανική χώρα έχουν συλλάβει περισσότερους από 20 πολιτικούς αντιπάλους και προσωπικότητες.

Ο Σαγιέντ, 65, ισχυρίζεται ότι οι συλληφθέντες ήταν «τρομοκράτες» που συμμετείχαν σε «συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας».

Μιλώντας σε τελετή την Τρίτη, κάλεσε το δικαστικό σώμα -- του οποίου ανέλαβε τον έλεγχο πέρυσι -- να «εκπληρώσει τον ρόλο του σε αυτή τη φάση που περνά η χώρα».

«Διεξάγουμε έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν το κράτος και τους θεσμούς του», είπε ο Πρόεδρος χωρίς να αναφέρει ονομαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ή πρόσωπα.

Η σύλληψη του Γκανουσί έγινε μετά από σχόλιά του που προειδοποίησε ότι η εξάλειψη διαφορετικών απόψεων όπως το αριστερό ή το πολιτικό Ισλάμ, από το οποίο προήλθε το κόμμα του, μπορεί να οδηγήσει σε "εμφύλιο πόλεμο".

Πηγή στο Υπουργείο Εσωτερικών που επικαλείται από τυνησιακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη συνδέεται με αυτές τις δηλώσεις.

Ο Γκανουσί ήταν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας πριν το διαλύσει ο Σαγιέντ.

Ο Πρόεδρος συνέχισε να κατακτά ευρείες εξουσίες μέσω μιας σειράς κινήσεων. Οι αντίπαλοι ονόμασαν τις ενέργειές του «πραξικόπημα» και μια επιστροφή στην αυταρχική διακυβέρνηση στη μόνη δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στην περιοχή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Μετά τη δραματική κατάληψη της εξουσίας του, ο Σαγιέντ κυβέρνησε με διάταγμα, και πέρυσι πέρασε ένα σύνταγμα που έδινε στο γραφείο του απεριόριστες εξουσίες.

Η χώρα είναι επίσης πολύ χρεωμένη και αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και ανεργία, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους πολίτες της να προσπαθήσουν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και αρκετούς μήνες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν σταματήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τη σύλληψη του Γκανουσί και το κλείσιμο των γραφείων του Ενάχντα. Το μπλοκ των 27 εθνών έθεσε επίσης τη «θεμελιώδη αρχή του πολιτικού πλουραλισμού», λέγοντας ότι αυτά τα στοιχεία είναι «ουσιώδη για κάθε δημοκρατία και αποτελούν τη βάση της εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τυνησία».

Η Γαλλία, ο πρώην αποικιακός ηγέτης της Τυνησίας, κατήγγειλε «ένα ανησυχητικό κύμα συλλήψεων» και ικέτευσε την Τύνιδα να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δέουσα διαδικασία για τους ύποπτους.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τις συλλήψεις.

Ο Γκανουσί εξορίστηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες υπό τον δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, αλλά επέστρεψε μετά την εξέγερση της χώρας το 2011 για να γίνει κυρίαρχη προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της Τυνησίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα