Συμφωνία για διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν Βαρσοβία και Κίεβο

Βαρσοβία και Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να ξαναρχίσει η διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών μέσω του πολωνικού εδάφους, από την ερχόμενη Παρασκευή, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Ρόμπερτ Τέλους.

Σύμφωνα με τον Τέλους, τα φορτηγά που μεταφέρουν τα σιτηρά θα σφραγίζονται κατά την είσοδό τους στην Πολωνία, θα παρακολουθούνται με GPS και θα συνοδεύονται από τελωνειακούς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Πολωνίας Βάλντεμαρ Μπούντα διευκρίνισε ότι η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών τροφίμων παραμένει

σε ισχύ.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Πολωνούς συναδέλφους της ότι πιστεύει πως οι Ουκρανοί εξαγωγείς θα συμμορφωθούν με τους όρους της διαμετακόμισης που συμφωνήθηκαν σήμερα. Το Κίεβο, πρόσθεσε, κατανοεί τις ανησυχίες των Πολωνών και των Ουκρανών αγροτών και είναι αποφασισμένο να επιλύσει το πρόβλημα.

Η Σβιριντένκο προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας απειλείται και μπορεί να διακοπεί. «Η Ρωσία μπλόκαρε και πάλι την επιθεώρηση των πλοίων», σχολίασε. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεμπλοκάρουμε τη διαμετακόμιση, διαφορετικά η Ουκρανία θα παραμείνει αποκλεισμένη. Δεν μπορούμε, μαζί με τους εταίρους μας, να δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες πίεζαν την Πολωνία να βρεθεί μια λύση στη διαμετακόμιση των σιτηρών, αφού η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη αποφάσισαν να απαγορεύσουν την εισαγωγή ορισμένων ειδών από την Ουκρανία αυτό το Σαββατοκύριακο. Και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το ίδιο.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες λένε ότι οι φθηνές εισαγωγές από την Ουκρανία έχουν μειώσει τις τιμές και περιόρισαν τις πωλήσεις των δικών τους προϊόντων. Το πρόβλημα ήταν σημαντικό για το κυβερνών, εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, καθώς φέτος είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών και το κόμμα βασίζεται κατά κύριο λόγο στα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις αγροτικές περιοχές.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τέτοιους μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν πως ούτε ένας τόνος σιτηρών δεν θα παραμείνει στην Πολωνία», είπε ο Τέλους στους δημοσιογράφους, μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης: Ρουμανία: Θα εξετάσει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, Βαρσοβία, Κίεβο,symfonia, varsovia, kievo