Η Τουρκία θα προσφύγει στον ΠΟΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ

Η Αγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στις 10 Αυγούστου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία

στο 20% και 50% αντίστοιχα. Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή.

Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ", δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Αγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικά θέματα από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η Αγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αγκυρα διπλασίασε τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 533 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν προσφύγει εναντίον των εισαγωγικών δασμών στον ΠΟΕ.

Εξάλλου, η αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα συνιστά μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή σε σύγκριση με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της επιτροπής προϋπολογισμού της Ιταλίας η αγορά ομολόγων της θα φύγει εκτός ελέγχου καθώς η Ε.Κ.Τ. θα σταματήσει να αγοράζει το χρέος της και τα spreads θα αυξηθούν δραματικά γράφει ο δημοσιογράφος Αμπροζ Εβανς Πρίτσαρντ σε άρθρο του στην βρετανική Telegraph

Οι περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δείχνουν πώς ο μηχανισμός της Ε.Ε. λειτουργεί μέσω ισχυρών ελίτ σε κάθε κράτος-μέλος προκειμένου να επιβάλλει τη βούλησή του, όταν υπάρχει αντίσταση σε αυτήν καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το φόβο.

Ο οικονομικός εξαναγκασμός είναι ένα εργαλείο για την αλλαγή του συστήματος, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι στην περίπτωση του Brexit χρησιμοποιείται για τον αντίστροφο σκοπό, για να υποστηρίξει, δηλαδή, το συμμορφούμενο σχεδόν συμβιβαζόμενο καθεστώς της Τερέζα Μέι.

Η μοίρα της ευρωζώνης τώρα εξαρτάται από μια δοκιμασία ισχύος μεταξύ του άξονα Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Βερολίνου και του ακραίου και προκλητικού Ματέο Σαλβίνι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για απειλή εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, a la Grecque. Αυτό θα πυροδοτούσε, όπως λέει ο αρθρογράφος, μια αλυσιδωτή αντίδραση αδυναμίας πληρωμών και θα προκαλούσε την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η Γερμανία υπολογίζεται ότι θα χάσει 2 τρισ. ευρώ. Αλλωστε είναι αυτό ακριβώς που επιθυμεί και ο Σαλβίνι καθώς εδώ και καιρό έχει τονίσει ότι η εθνική αυτόνομη διακυβέρνηση είναι αδύνατη όσο η Ιταλία παραμένει στο κλουβί της Ε.Κ.Τ. Κάποτε είχε πει ότι "το ευρώ είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Η ευρωζώνη έχει στη διάθεσή της μόλις 2-3 μήνες για να δει πώς θα διαχειριστεί την πιο επικίνδυνη εξέγερση από την αρχή της σύστασης της νομισματικής ένωσης και τι να πράξει προτού η Ε.Κ.Τ. σταματήσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα