Η Τουρκία αδειάζει τον Έβρο από τους πρόσφυγες/μετανάστες

Με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχουν δύο λόγοι για την ευρεία εισαγωγή ελέγχων α) διάγνωση των ασθενών και του εύρους εξάπλωσης της λοίμωξης ( ιχνηλάτηση, β) έλεγχος επιτήρησης (surveillance testing). Σημαντική η προτροπή του Γενικό Δντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus για τεστ, τεστ, τεστ. Το παράδειγμα της Νοτίου Κορέας με τους ευρέως κοινοτικούς ελέγχους/επιτήρηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο

στον βραχυπρόθεσμο αλλά και μεσο-μακρυπρόθεσμο έλεγχο της πανδημίας. 

 

Κατα την άποψη μας για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συμφόρηση ( bottleneck)  στο 1420 και να εφαρμόσουμε την στρατηγική της μεγάλης κλίμακας ελέγχων που θα δώσει την δυνατότητα επαναλειτουργίας του κράτους θα πρέπει  οι έλεγχοι να γίνονται συντονισμένα στην ΠΦΥ με εντολή των προσωπικών ιατρών του ΓΕΣΥ,  με βάση πρωτόκολλο και εκπαίδευση που θα τους παρασχεθεί. Η καταχώρηση των παραπομπών και αποτελεσμάτων θα γίνεται σε κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με πρόσβαση των προσωπικών ιατρών και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους στα αποτελέσματα για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης και έγκαιρης παρέμβασης όταν χρειάζεται. 

 

H λήψη δειγμάτων θα  πρέπει να γίνεται μέσω της λειτουργίας Drive through υπηρεσιών που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από τα κλινικά εργαστήρια.  

 

Στόχος της έγκαιρης διάγνωσης της λοίμωξης COVID-19 εκτός από την ανάγκη αυτο-απομόνωσης είναι και η παροχή έγκαιρης θεραπείας στο σπίτι από τον Προσωπικό Ιατρό των ασθενών σε συνάρτηση με το θεραπευτικό πρωτόκολλο στην κοινότητα που έχει πρόσφατα αναπτυχθεί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μειώσουμε τα περιστατικά που καταλήγουν σε αναπνευστήρα και θάνατο. 

 

Το κόστος των τεστ (μοριακή μέθοδος) θα πρέπει να επωμιστεί το κράτος όπως συμβαίνει πλέον σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Να σημειώσουμε ότι το κόστος έχει μειωθεί δραματικά όταν παραγγελθούν σε μεγάλες ποσότητες. Μπορεί να υπάρξει διακρατική συμφωνία με την Κίνα ή άλλες χώρες. Οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν ένα μικρό  συμβολικό κόστος πχ 5 ευρώ μέσω συμπληρωμής. Οι προσωπικοί ιατροί που θα επωμιστούν την διαλογή και παραπομπή των περιστατικών πληρώνονται έτσι και αλλιώς μέσω του ΓΕΣΥ . Η λήψη των δειγμάτων θα πρέπει να γίνεται με πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που θα διασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων του ΓΕΣΥ είναι απόλυτα αναγκαία για να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε αποτελεσματικά μεγάλο όγκων ελέγχων και να αφεθεί ο δημόσιος τομέας να αφοσιωθεί στα ενδονοσοκομειακά περιστατικά. 

Keywords
Τυχαία Θέματα