Η τελευταία επίσκεψη της Φώφης στην Κύπρο και οι δηλώσεις για το Κυπριακό

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 57 ετών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και νοσηλευόταν.

Διαβάστε ακόμη: «Έφυγε» από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά, σε ηλικία 57 ετών

Η Φώφη Γεννηματά στην κηδεία του Βάσου Λυσσαρίδη

Η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε την Κύπρο στις 5 Μαΐου,

όπου παρέστη στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

Σε δήλωσή της για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι έφυγε μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού. «Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης. Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων. Ένας προοδευτικός διανοούμενος. Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο επιστήμονας που για έναν αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ’ όλη τη γη, από κάθε μετερίζι. Δίπλα στον Μακάριο, ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή φόρα. Με τον χειμαρρώδη λόγο του, έδωσε κάθε ικμάδα του «είναι» του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ, για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία. Το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη», κατέληξε.

Είδε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ στην Αθήνα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κ.Γεννηματά συνάντησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και αντιπροσωπεία του κόμματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κυρία Γεννηματά είχε εκφράσει τον προβληματισμό του Κινήματος Αλλαγής για την πορεία του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και επισήμανε ότι δεν πρέπει να περάσει η επιδίωξή της για διχοτόμηση του νησιού.

«Είναι μια στόχευση αντίθετη με τις έως τώρα αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις από εκεί που σταμάτησαν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον της Κύπρου», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Γεννηματά για δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα: H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα

«Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ, για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις. H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα», είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, τον περασμένο Ιούλιο. 

«Το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών που θέλουν ειρήνη και δημοκρατία, είναι ευθύνη όλων. Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι δηλώσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και Κατοχής στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος περιφρόνησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια τη βούληση της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων. Με ύφος αποικιοκράτη, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η δημιουργία δύο κρατών, ανακοίνωσε δωρεές για νέα κτίρια, καθώς και το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων», είπε η εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά. 

Διαβάστε επίσης: Ελλαδικά ΜΜΕ: Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Keywords
Τυχαία Θέματα