Η συνέντευξη του Faysal Sariyildiz στο ΚΥΠΕ (vid)

Ο Faysal Sariyildiz, Κούρδος Βουλευτής του κόμματος HDP (αριστερό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) αν και εκλεγμένος στην Τουρκία, ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος και καταδιωγμένος από την τουρκική κυβέρνηση, στη Γερμανία. Ο κ. Sariyildiz, βρέθηκε πρόσφατα για λίγες μέρες στην Κύπρο όπου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα “Κουρδικό – Νέα Γεωστρατηγικά Δεδομένα στη Μέση Ανατολή” και το ΚΥΠΕ

άδραξε την ευκαιρία για μια συνέντευξη μαζί του. Ο κ. Sariyildiz μιλά για τις διώξεις Κούρδων στην Τουρκία, τις μαζικές φυλακίσεις, μεταξύ αυτών και των δυο συμπροέδρων του κόμματος του, Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, ενώ τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό την οποία θα διαμορφώσουν οι Κύπριοι και όχι οι ξένοι. Νοηματοδοτεί τον αγώνα για ελευθερία του Κουρδικού λαού ως αγώνα ενός παγκόσμιου κινήματος που συνεισφέρει στην επιβίωση της Ανθρωπότητας.


Ερ. Κύριε Sariyildiz, καλωσορίσατε στην Κύπρο. Είστε εκλεγμένος στην Τουρκία όμως ζείτε στη Γερμανία, θα ήθελα να μας περιγράψετε αυτή την κατάσταση.

Απ. Σας ευχαριστώ. Τρία χρόνια τώρα ζω στη Γερμανία γιατί δεν είναι καλές οι συνθήκες στην Τουρκία. Ήμουν βουλευτής του κόμματος HDP στην περιοχή Σιρνάκ μιας εμπόλεμης περιοχής. Τρία χρόνια πριν, δεκάδες πόλεις του Κουρδιστάν καταστράφηκαν, έγιναν ένα με το έδαφος από τα τανκς και σε αυτό ήμουν και εγώ μάρτυρας. Αυτές (οι καταστροφές) ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ήταν έγκλημα εναντίον των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό έφυγα για την Ευρώπη, για να εξιστορήσω και να διηγηθώ στον κόσμο το μαρτύριο του λαού μου. Για να με εμποδίσουν να μιλήσω, εναντίον μου ανοίχτηκαν δικαστικές υποθέσεις και ζητήθηκε η φυλάκιση μου με μεγάλες ποινές. Αν παρέμενα στην Τουρκία θα ήμουν όπως πολλοί φίλοι μου βουλευτές και συμπρόεδροι - μέλη του κόμματος, στη φυλακή και θα κατάφερναν να σιγήσουν τη φωνή μου.

Ερ. Ο συμπρόεδρος του κόμματος σας Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και δυόμιση σχεδόν χρόνια..

Απ. Σωστά. Όχι όμως μόνο ο Σελαχατίν Ντεμίρτας βρίσκεται στη φυλακή αλλά και η άλλη συμπρόεδρος (του κόμματος), η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ μαζί και εκατοντάδες άλλα μέλη του κόμματος, πέραν των δύο χιλιάδων, βρίσκονται στη φυλακή.

Ερ: Έχετε επαφή με τον κ. Ντεμιρτάς; Υπάρχουν ελπίδες να απελευθερωθεί σύντομα;

Απ. Υπάρχουν εκατοντάδες κατηγορίες και εντάλματα σύλληψης εναντίον του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δεν υπάρχει σύστημα δικαιοσύνης πλέον στην Τουρκία, αφού το σύστημα δικαιοσύνης κινείται με οδηγίες του Ερντογάν και για τον λόγο αυτό δεν αναμένουμε θετικές εξελίξεις. Αν υπήρχε μια δίκαιη διαδικασία θα μπορούσα να μιλήσω γι` αυτό αλλά δεν έχει παραμείνει δικαιοσύνη στην Τουρκία, έχει πλήρως εξαλειφθεί επειδή όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς κρέμονται από τα λόγια (οδηγίες) του Ερντογάν. Τα τελευταία τρία χρόνια μπορώ με άνεση να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση της Τουρκίας φασιστική και τον Ερντογάν δικτάτορα. Να δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γενικά από τους συνολικά 164 φυλακισθέντες δημοσιογράφους οι 162 βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια κυβερνητική πολιτική όπως αυτή που ακολουθούσε ο Χίτλερ τη δεκαετία του ΄30 με τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια προπαγανδιστική γλώσσα. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και μια διαφορά: Ο Χίτλερ το έκανε με θρησκευτικό και γερμανικό ρατσισμό ενώ ο Ερντογάν το κάνει με τον τζιχαντισμό, δηλαδή τη θρησκεία και τον οπαδισμό. Να πω και αυτό εν συντομία: Η νοοτροπία που υπήρχε το 1974 κατά την εισβολή στην Κύπρο αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται σε πιο μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν.

Ερ. Κι όλα αυτά ενώ το ΕΔΑΔ με πρόσφατη απόφαση του έκρινε τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του κ. Ντεμιρτάς άδικη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του...

Απ. Σωστά. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάσταση στην Τουρκία είναι θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πάσα πιθανότητα ακόμα και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα ανασταλεί. Όμως ο Ερντογάν δεν λαμβάνει σοβαρά τις όποιες αποφάσεις παίρνονται στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα κράτη - μέλη της Ευρώπης δεν ακολουθούν μια αποφασιστική στάση έναντι του Ερντογάν. Δεν αναπτύσσουν μια πολιτική, η οποία να εμποδίσει τον Ερντογάν από το να εφαρμόζει αυτή την πολιτική.

Ερ. Το να είσαι Κούρδος είναι δύσκολο...είτε είσαι στην Τουρκία, είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ, είτε οπουδήποτε αλλού..

Απ. Είναι μια σωστή εκτίμηση. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι...Τα τελευταία 100 χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των χωρών και εθνών της Μέσης Ανατολής, ο κουρδικός λαός, εκατομμύρια Κούρδοι έχουν σφαγιαστεί. Ωστόσο, εμείς νοιώθουμε περηφάνια που έχουμε ταχθεί, που είναι μέρος της μοίρας των Κούρδων να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται ανά το παγκόσμιο για την εξολόθρευση μιας σκοτεινής οργάνωσης και παγκόσμιας απειλής, του ISIS. Όμως δεν έχουμε φτάσει στο τέλος (του αγώνα). Οι Κούρδοι είναι ισχυρότεροι από ποτέ και για τον λόγο αυτό και οι πιέσεις των ξένων δυνάμεων είναι πιο ισχυρές από ποτέ.

Ερ. Στη Γερμανία είστε με την οικογένεια σας; Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει χωρίσει και απομακρύνει οικογένειες...

Απ. Η οικογένεια μου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Τουρκία. Εγώ δεν είμαι νυμφευμένος. Η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέλφια μου βρίσκονται στην Τουρκία. Όμως ναι, ακριβώς έτσι έχει η κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες τραγικές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και κάποια στοιχεία: Τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία πέραν των 250 χιλιάδων ανθρώπων έχουν συλληφθεί και από αυτούς οι 100 χιλιάδες βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Επιπλέον, 250 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους στον δημόσιο τομέα και αφέθηκαν να πεινούν. Ακόμα και σήμερα ακούμε ιστορίες ατόμων που κάθε βδομάδα χάνουν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια τους να περάσουν τον ποταμό (Έβρο) που χωρίζει την Τουρκία με την Ελλάδα.

Ερ. Ποια η θέση του κόμματος σας στο Κυπριακό;

Απ. Αναμφισβήτητα στηρίζουμε τη θέση ότι το κυπριακό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί από τους Κύπριους. Θεωρούμε ότι η τουρκική εισβολή το 1974 δεν είναι νόμιμη, δεν θεωρούμε νόμιμη και την τότε μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στην Κύπρο (έποικοι).
Δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να πάρει εκείνη την απόφαση ποιο θα είναι το μέλλον της Κύπρου. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρουν όσοι ζουν στην Κύπρο. Παρόμοια είναι και η στάση μας για το Κουρδιστάν. Παρόλο που ζουν πολλοί λαοί μαζί, εντούτοις στη Ροζάβα, στο σύστημα (κοινοβουλευτικό) υπάρχουν αντιπρόσωποι πολλών λαών χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Ερ : Είστε ένας οραματιστής, ένας αγωνιστής, πιστεύετε ότι θα έρθει μια μέρα όπου θα φυσήξει ο αέρας της ελευθερίας πάνω από την Τουρκία, την Κύπρο, το Κουρδιστάν;

Απ. Το πιστεύω επειδή από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι τα καταφέρνουν και δικαιώνονται για τους αγώνες για την ελευθερία τους. Αν ο κόσμος μέχρι σήμερα κατάφερε να επιβιώσει, αυτό οφείλεται στην καλή πίστη των ανθρώπων, κι αν σήμερα το κακό δεν μπόρεσε να επικρατήσει, αυτό και πάλι οφείλεται στην καλή πίστη των δίκαιων ανθρώπων.

Εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα καθολικό, παγκόσμιο κίνημα γιατί δεν στηρίζουμε τον εθνικισμό, είμαστε δημοκρατικό αριστερό κίνημα που στηρίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξέρουμε ότι υπάρχει και στην Κύπρο μια τέτοια δυνατή φιλοσοφία.
Μπορεί να βιώνουμε δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες. Αν δεν το πιστεύαμε αυτό, τότε δεν θα κάναμε τόσους αγώνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα