Η συμβολή της ΚΑΠ στην προστασία των δασών

Η ΕΕ διαθέτει περίπου 182 εκατομμύρια εκτάρια δασών τα οποία καλύπτουν το 43% της έκτασής της και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ανανεώσιμους πόρους της Ευρώπης.

Τα δάση της ΕΕ διαθέτουν μεγάλη ποικιλία τύπων, χαρακτηριστικών και ιδιοκτησιακών δομών και παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και βασικό πόρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τα Κράτη-Μέλη της να συντονίσουν τις προσεγγίσεις τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα

που αντιμετωπίζουν τα δάση, όπως η κλιματική αλλαγή. Αυτή η υποστήριξη συντονισμού παρέχεται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα δάση.

Η ΚΑΠ παρέχει οικονομική υποστήριξη σε αγροτικές περιοχές και οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν δασικά μέτρα μέσω των εθνικών τους προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην προστασία του δάσους, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στην αλλαγή του κλίματος, προστατεύοντας τις πολλαπλές λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών, καθώς και την υποστήριξη επενδύσεων, καινοτομίας και κατάρτισης προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.

Στον δασικό τομέα, αυτά τα μέτρα μπορούν να υποστηρίξουν:

Αναδάσωση ή δημιουργία δασικών εκτάσεωνΝέα συστήματα αγροδασοκομίας (όπου δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες ή βοσκότοποι καταλαμβάνουν την ίδια γη)Πρόληψη των δασικών ζημιών που προκαλούνται από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή καταστροφικά γεγονότα και αποκατάσταση κατεστραμμένων δασώνΑνθεκτικότητα του κλίματος και περιβαλλοντική αξία των δασικών οικοσυστημάτωνΕπενδύσεις σε δασικές τεχνολογίες, κινητοποίηση, επεξεργασία και εμπορία δασικών προϊόντωνΣυμβάσεις διαχείρισης γης για υπηρεσίες δασών-περιβάλλοντος-κλίματος και διατήρησης δασώνΔιατήρηση και προώθηση των δασικών γενετικών πόρων.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα δάση αναπτύχθηκε για να παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο τόσο για τις δασικές πολιτικές της ΕΕ όσο και για τις εθνικές δασικές πολιτικές των επιμέρους χωρών της ΕΕ. Η στρατηγική στοχεύει στην προώθηση της έννοιας της αειφόρου διαχείρισης των δασών για τη διαφύλαξη και επίτευξη της ισόρροπης ανάπτυξης των πολλαπλών λειτουργιών των δασών και της αποδοτικότητας των πόρων.

Στην Κύπρο, η ΚΑΠ υποστηρίζει μέτρα προστασίας και βελτίωσης της ανθεκτικότητας των δασικών εκτάσεων του νησιού. Μόνο για το 2019, από τα 14 μέτρα/καθεστώτα που προκηρύχτηκαν, τρία αφορούσαν τις ως άνω αναφερόμενες προτεραιότητες για τις δασικές εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, προκηρύχτηκαν τα πιο κάτω καθεστώτα/μέτρα:

Καθεστώς 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασωδών εκτάσεων» - Β’ προκήρυξη.Καθεστώς 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» - Β’ προκήρυξη.Καθεστώς 8.5 «Επενδύσεις οι οποίες βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την περιβαλλοντική αξία των δασικών οικοσυστημάτων» - Β’ προκήρυξη.

Ταυτόχρονα, εντός του 2019, έγιναν πληρωμές άνω των 700.000€ για αιτήσεις που αφορούσαν τις πρώτες προκηρύξεις των ως άνω μέτρων. Έτσι, επιχορηγήθηκε η δάσωση και/ή η δημιουργία δασώδους έκστασης 23,05 εκταρίων (161.122,80€), η πρόληψη ζημιών σε δάση για συνολική έκταση 1.769,55 εκταρίων (411.253,71€) ενώ προχώρησαν και οι πληρωμές για τέσσερα έργα με σκοπό τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής αξίας των δασικών οικοσυστημάτων (137.874,58€).

Τα κοινωνικά οφέλη των δασών είναι ποικίλα και τεράστιας σημασίας για τη ζωή όλων των Ευρωπαίων πολιτών, είτε αυτοί ζουν στα αστικά κέντρα, είτε στην ύπαιθρο. Η ΚΑΠ υποστηρίζει έμπρακτα την προστασία των δασών συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.  

Keywords
Τυχαία Θέματα