Η κατάσταση με τον κορωνοϊό διεθνώς

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο η χώρα του να φθάσει στην επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης, δηλαδή στην ανοσοποίηση τουλάχιστον του 75% του πληθυσμού για τον νέο κορωνοϊό, πριν από τα τέλη του καλοκαιριού. Θα «είναι πολύ δύσκολο» να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία «πριν από το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News.

Ως χθες Κυριακή

το πρωί (τοπική ώρα), στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί οι 41.210.937 από το σύνολο 59.307.800 δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων που είχαν διανεμηθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με δεδομένα των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 522 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Μέχρι εδώ η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει επίσημα 231.534 θανάτους επί συνόλου 9.524.640 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, έπειτα από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι άλλοι 414 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 6.065 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως τώρα τους 166.200 νεκρούς επί συνόλου 1.932.145 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.804 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 79 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 18.974 νεκρούς επί συνόλου 751.886 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 22.493, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα εμβολιάστηκαν για τον νέο κορωνοϊό 592.475 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 13.169 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους. Η πρώτη φάση της ανοσοποίησης επικεντρώνεται στους πιο ηλικιωμένους πολίτες, που θεωρείται πως αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Προοδευτικά το πρόγραμμα εμβολιασμού θα επεκτείνεται σε πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών. Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τον Ιούλιο το 70% του πληθυσμού.

Άλλοι 300 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Κολομβία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε τους 55.993 νεκρούς ως τώρα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Υπουργείο Υγείας. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν 6.009 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.157.216.

Στο μεταξύ, ένα πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία εντοπίστηκε στο Τορόντο, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά. Η "παραλλαγή P.1" εντοπίστηκε σε κάτοικο του Τορόντο ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βραζιλία και έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της μητρόπολης του Οντάριο σε ανακοίνωσή της. Το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), στην Κολομβία και στις ΗΠΑ, πέραν της ίδιας της Βραζιλίας. Επιπλέον, η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Τορόντο ανακοίνωσαν τον εντοπισμό μιας πρώτης μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη "ανησυχία", καθώς το πρόσωπο που προσβλήθηκε δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε γνωστή επαφή με κάποιον άνθρωπο που να είχε ταξιδέψει.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο επρόκειτο να αρχίσει τις ερχόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, έπειτα από μελέτη που αποκαλύπτει την "περιορισμένη" αποτελεσματικότητά του κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής. Η μελέτη αυτή, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναφέρει ότι το βρετανικό εμβόλιο παρέχει «περιορισμένη προστασία από τις ήπιες μορφές της ασθένειας που οφείλονται στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, στους νεαρούς ενήλικες».

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 820 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη νήσο να φθάνει τους 32.831. Ακόμη πέντε θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής σε 238 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Η Αβάνα συνεχίζει να αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας (378 μολύνσεις), ενώ σοβαρή κρίνεται επίσης η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (141 κρούσματα) και Γουαντάναμο (50).

Σύμφωνα με μοντέλα που ανέπτυξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αβάνας, ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων θα φθάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4.535 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.288.545, δείχνουν σήμερα Δευτέρα τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, 158 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 61.675 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Εξάλλου, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού οι οποίες οργανώθηκαν στο κέντρο του Μονάχου χθες Κυριακή.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 19.175 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, λιγότερα από τα 20.586 που είχαν το Σάββατο, καταγράφοντας για τέταρτη ημέρα ημερήσια πτώση. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με τη νόσο στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 27.694 από 27.369 που ήταν μια μέρα νωρίτερα, ανακόπτοντας την πτωτική τάση που είχε καταγραφεί τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας επίσης αυξήθηκε, σε 3.272 από 3.225 που ήταν το Σάββατο.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στα νοσοκομεία και του οίκους ευγηρίας της Γαλλίας ανέρχεται πλέον σε 78.965 από 78.794 που ήταν το Σάββατο. Οι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στη Βρετανία.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 14 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό ελαφρά αυξημένο έναντι των 11 για την οποία έκανε λόγο την προηγουμένη. Όλες οι μολύνσεις ήταν "εισαγόμενες", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters - dpa – TASS

Keywords
Τυχαία Θέματα