Η Συμφωνία ΠτΔ - Ακιντζί και τα αναπάντητα ερωτήματα

Η χθεσινή εξέλιξη, η οποία προέκυψε από το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί, έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του κυπριακού λαού. Οι αντιδράσεις αναμένονται καταιγιστικές κατά τη σημερινή ημέρα.

Αυτό που ψες συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη, ο οποίος οδηγεί σε μια εν δυνάμει πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικές συναντήσεις άμεσα, με στόχο να εξευρεθούν συγκλίσεις που να συνιστούν πρόοδο στα εκκρεμούντα

ζητήματα των κεφαλαίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Κυπριακό: Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό (pics)

Στις 9 Ιανουαρίου 2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στη Γενεύη της Ελβετίας για συνομιλίες. Στις 11 Ιανουαρίου, έχει καθοριστεί η παρουσίαση των διαφορετικών χαρτών για το εδαφικό από τις δυο πλευρές.

Ακιντζί στη ψευδοβουλή: Έχω πλέον ημερομηνία για πενταμερή

Αμέσως μετά, στις 12 Ιανουαρίου, θα συγκληθεί διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ΗΕ ενδέχεται να προσκληθούν και άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Τα συμπεράσματα από τη συμφωνία αυτή:

Ο Νικός Αναστασιάδης αποδέχτηκε την απαίτηση της τουρκοκυπριακή πλευράς για ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, από σήμερα μέχρι και την πολυμερή διάσκεψη. Μερικές στιγμές πριν από το δείπνο, η ελληνοκυπριακή πλευρά τόνιζε ακόμη ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό, να συμφωνηθούν σε χάρτη και μετά να καθοριστεί ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.Είναι ξεκάθαρο ότι στη διάσκεψη για το Κυπριακό θα συμμετάσχουν οι δυο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις, με μια πρόνοια που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διάσκεψη να γίνει πολυμερής με την πρόσκληση συγκεκριμένων άλλων εμπλεκομένων μερών. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας για αυτό που έχει συμφωνηθεί χθες μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί. Πάντως σε χθεσινές δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, δεν διαφάνηκε κάτι τέτοιο.

Ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία:

Τι προέκυψε μεταξύ Μοντ Πελεράν και χθεσινής ημέρας, που να δικαιολογεί την αποδοχή χρονοδιαγράμματος και οδικού χάρτη;Ποια είναι τα ζητήματα, τα οποία αν μείνουν ανοικτά, μπορούν οι δυο πλευρές να πάνε σε πολυμερή διάσκεψη;Ποια είναι τα θέματα τα οποία πρέπει απαραιτήτως να κλείσουν για να πάμε σε πολυμερή διάσκεψη;Ποιες είναι οι χώρες που θα συμμετέχουν στην πολυμερή, αν γίνει πολυμερής τελικά, διάσκεψη;Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για την κάθε πλευρά, έτσι ώστε να μην παρασυρθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη, η οποία θα οδηγήσει σε μια κακή ενδεχομένως λύση;H πλευρά η οποία ενδεχομένως να αποφασίσει να σταματήσει τη διαδικασία σε οποιαδήποτε φάση, λόγω ανεπαρκούς προόδου, ποιες συνέπειες θα έχει;Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στην διάσκεψη αυτή; Μάλλον όχι.Η κυπριακή πολιτική ηγεσία ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του Προέδρου να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία; Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ότι θα γινόταν νέα συνεδρία για συντονισμό των επόμενων βημάτων...Η Αθήνα γνώριζε για την εξέλιξη αυτή; Συμφωνεί με την ημερομηνία και την σύγκλιση πολυμερούς; Τι θα σημαίνει ενδεχόμενη άρνηση της Αθήνας;

Στην Αθήνα ο ΠτΔ τις επόμενες ημέρες,Εθ. Συμβούλιο Τετάρτη

Αυτό που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πλέον είναι το ότι μετά και από αυτή την τελική ευθεία, τα ενδεχόμενα που απομένουν είναι δύο:

Είτε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα μετουσιωθεί σε δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού.

Είτε η διαδικασία θα καταρρεύσει πλήρως και θα έχουμε το τέλος μιας πολύχρονης διαδικασίας, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε από το 2008 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα