Η Σημασία μιας Ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιπροσωπεύει, και ως έτσι πρέπει να αναγνωρίζεται, τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης σε μία κοινωνία. Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο συνδεδεμένο και πολύπλοκο, η ικανότητα των τοπικών αρχών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις τοπικές υποθέσεις και να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δημοτών τους είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα στην παρούσα καθότι βρισκόμαστε ενώπιον της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ένας από τους κύριους λόγους για τη σημασία μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προσφορά

της στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν άμεσα τις κοινότητές και τους δήμους τους. Μέσω της εκλογής τοπικών αρχών και της δυνατότητας να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, οι πολίτες αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με την πολιτειακή διαδικασία και ενισχύεται η αίσθηση της κοινοτικότητας.

Επιπλέον, μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση είναι ουσιώδης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας περιοχής. Οι τοπικές αρχές έχουν καλύτερη κατανόηση των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων και είναι πιο ευέλικτες στη λήψη αποφάσεων που προωθούν την ανάπτυξη. Μέσω της παροχής υπηρεσιών όπως οδοποιία, αστικός σχεδιασμός, υγεία και εκπαίδευση, οι τοπικές αρχές δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ευημερία.

Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική, η τοπική αυτοδιοίκηση αναντίλεκτα οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, διακυβέρνηση και λογοδοσία. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες και τις απόψεις των δημοτών, μακριά από τις οποιεσδήποτε κομματικές παρωπίδες και να υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση και βελτίωση.

Συνολικά, η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κινητήριος μοχλός για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευημερία σε μία κοινωνία. Μέσω της προώθησης της συμμετοχής των πολιτών, της παροχής υπηρεσιών και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση, η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι κοινότητες μπορούν να αναπτύσσονται και να ευδαιμονούν. Είναι, επομένως, αναγκαίο να ενισχύονται οι θεσμοί και οι διαδικασίες που υποστηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής λειτουργία της και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους δημότες.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα πιο πάνω, αφενός οι δημότες οφείλουν να κατέλθουν στις κάλπες και αφετέρου στη βάσανο των κριτηρίων της επιλογής υποψηφίου να εισαχθούν τα ερωτήματα της ικανότητας, εμπειρίας και γνώσης, μακριά από κομματικές και/ή άλλες ταμπέλες, έτσι ώστε να προσεγγίσουν ορθολογικά την επιλογή των νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που θα τους εκπροσωπούν και που θα συνεργάζονται μαζί τους κατά την επόμενη πενταετία.

Μια πενταετία που ως ήδη σημειώνω αποτελεί κομβικό σημείο ενόψει των νέων δεδομένων που θα επιφέρει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυσκολιών που προκύπτουν για την εφαρμογή, εκτέλεση και υλοποίηση των όσων απορρέουν από τις πολλαπλές πρόνοιες των πολλών μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η επιλογή για την νέα σύνθεση των επικεφαλής και της δημοτικής ομάδας του οποιουδήποτε Δήμου να γίνει με υπόβαθρο τα όσα έχουν παρατεθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της διάβασης στο νέο μοντέλο της διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καταληκτικά, αποτελεί ευθύνη και χρέος κάθε δημότη να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, εξασκώντας το απόλυτο προνόμιο της Δημοκρατίας, και να ζυγίσει συνετά τις επιλογές του, προκειμένου να καταλήξει σε ορθές, χρήσιμες και επωφελείς επιλογές για τον Δήμο του.

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα