Η σημαία της Σουηδίας υψώθηκε για πρώτη φορά στο κτήριο του ΝΑΤΟ

Η σημαία της Σουηδίας υψώθηκε για πρώτη φορά στο κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά την επικύρωση της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ουγγαρία.

Η τελετή, η οποία σηματοδοτεί συμβολικά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

ως του 32ου συμμάχου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας. Με την ένταξη της Σουηδίας, πλέον 23 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ (οι εξαιρέσεις είναι η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Μάλτα).

Το έγγραφο προσχώρησης κατατέθηκε επίσημα στις 7 Μαρτίου από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Άντονι Μπλίνκεν.

Η Σουηδία έγινε ο 32ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στις 7 Μαρτίου, μετά την κατάθεση του εγγράφου προσχώρησής της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον.

Η Σουηδία και η Φινλανδία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία χωρίς καθυστέρηση, ωστόσο η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστέρησαν αρκετά την επικύρωση, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος.

Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την 75η επέτειο από τη δημιουργία της συμμαχίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα