Η σχέση Κύπριου με το φονικό καράβι του Λιβάνου σύμφωνα με Der Spiegel & OCCRP

Το πλοίο που μετέφερε την τεράστια προμήθεια νιτρικής αμμωνίας που εξερράγη νωρίτερα αυτό το μήνα στο λιμάνι της Βηρυτού, ανήκε σε έναν Κύπριο επιχειρηματία με δεσμούς με μια τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ, και όχι στην πραγματικότητα σε Ρώσο υπήκοο, αναφέρει δημοσίευμα το OCCRP και του Der Spiegel.

To πλοίο Rhosus, το οποίο έπλεε με σημαία της Μολδαβίας, κατευθύνθηκε

από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη τον Σεπτέμβριο του 2013 με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, μια πτητική χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως στα λιπάσματα και στα εκρηκτικά.

Η νιτρική αμμωνία στη συνέχεια διατηρήθηκε σε μη ασφαλή αποθήκη στο λιμάνι για χρόνια, παρά τις πολλές εκκλήσεις των αξιωματούχων για την απομάκρυνση της επικίνδυνης ουσίας από την πόλη.

Μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 180 άτομα και τραυμάτισε χιλιάδες ακόμη, δημοσιεύματα σημείωναν ότι το Rhosus άνηκε στον Igor Grechushkin. Ωστόσο, δημοσιεύματα της  Παρασκευής από το γερμανικό εβδομαδιαίο Der Spiegel και το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) ανέφερε ότι το σκάφος ανήκε στην πραγματικότητα στον Κύπριο Χαράλαμπο Μανώλη  και ότι ο Grechushkin απλώς ναύλωσε το Rhosus.

Αφού ισχυρίστηκε ότι πούλησε το Rhosus στον Grechushkin, ο Μανώλη δήλωσε στο OCCRP ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να το αγοράσει από αυτόν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.


(Χάρτης OCCRP)
 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μανώλη δανείστηκε 4 εκατομμύρια δολάρια το 2011 από την FBME, μια τράπεζα με έδρα την Τανζανία, την οποία κατηγορούν οι ΗΠΑ για ξέπλυμα χρημάτων για τη Χεζμπολάχ και μια  εταιρεία βιτρίνα που συνδέεται με το ερευνητικό κέντρο χημικών όπλων της Συρίας. Η τράπεζα έκλεισε αργότερα από την Τανζανία λόγω των χρεώσεων των ΗΠΑ.

Ο Μανώλη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο οποίος είχε προσφέρει το Rhosus ως εγγύηση, εξακολουθεί να οφείλει 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε οφειλόμενο χρέος στην FBME τον Οκτώβριο του 2014. Ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των χρεών του και της απόφασης να σταματήσει το πλοίο στη Βηρυτό, ένας ανώνυμος ερευνητής  δήλωσε ότι η FBME ήταν γνωστό ότι πιέζει τους δανειολήπτες να κάνουν εύνοιες για ύποπτους πελάτες όπως η Χεζμπολάχ.

Ο αγοραστής της νιτρικής αμμωνίας από την Μονζαμβίκη που είναι η  Fábrica de Explosivos de Moçambique,  δεν διεκδίκησε ποτέ το φορτίο μετά την εκφόρτωσή του στη Βηρυτό, τονίζουν τα δημοσιεύματα.

To δημοσίευμα  έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Γερμανικής εφημερίδας Diel Welt την Τετάρτη ότι το Ιράν προμήθευσε στη Χεζμπολάχ εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου το 2013-2014, περίπου την ίδια στιγμή που ο Λίβανος κατάσχεσε το φορτίο στο Ρόσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα