Η Ρωσία λέει στην Ουκρανία να παραδώσει τα όπλα στη μάχη του Σιεβιεροντόνετσκ

Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται σε εργοστάσιο χημικών στην εμπόλεμη πόλη Σιεβιεροντόνετσκ να καταθέσουν τα όπλα μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, πιέζοντας το πλεονέκτημά της στη μάχη για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία ζητά αύξηση των δυτικών βαρέων όπλων, αφού η Ρωσία

διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία λέει ότι περισσότεροι από 500 άμαχοι είναι παγιδευμένοι δίπλα σε στρατιώτες μέσα στο χημικό εργοστάσιο Azot, όπου οι δυνάμεις της αντιστάθηκαν για βδομάδες στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις που έχουν καταστήσει ερείπια μεγάλο μέρος του Σιεβιεροντόνετσκ.

Οι μαχητές θα πρέπει «να σταματήσουν την παράλογη αντίστασή τους και να καταθέσουν τα όπλα» από τις 8 π.μ. ώρα Μόσχας (και Κύπρου), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Μίχαηλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας.

Οι άμαχοι θα αφήνονταν έξω από έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, είπε ο Μιζίντσεφ.

Ο βομβαρδισμός του Azot απηχεί την προηγούμενη πολιορκία του χαλυβουργείου Azovstal στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου εκατοντάδες μαχητές και πολίτες κατέφυγαν για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Όσοι βρίσκονταν μέσα παραδόθηκαν στα μέσα Μαΐου και τέθηκαν υπό κράτηση στη Ρωσία.

Ο βομβαρδισμός στο Azot ήταν τόσο βαρύς που "οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο στα καταφύγια, η ψυχολογική τους κατάσταση είναι στα άκρα", δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Serhiy Gaidai του Λουχάνσκ, μιας από τις δύο ανατολικές επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα για λογαριασμό των αυτονομιστών.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν το έδαφος τους ενάντια στις επιθέσεις από τις τρεις πλευρές, υπερασπίζονται το Σιεβιεροντόνετσκ και εμποδίζουν τον εχθρό να προχωρήσει στο Λυσιχάνσκ», είπε, αναφερόμενος στις δίδυμες πόλεις στις απέναντι όχθες του ποταμού Siverskyi Donets.

Η ρωσική επίθεση στο Σιεβιεροντόνετσκ του Λουχάνσκ - μια πόλη με μόλις περισσότερους από 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο - είναι επί του παρόντος το επίκεντρο αυτού που ονομάζεται μάχη του Ντονμπάς.

Το Κίεβο είπε ότι 100-200 στρατιώτες του σκοτώνονται κάθε μέρα, με εκατοντάδες άλλους τραυματίες.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να προσπαθεί να απομακρύνει τους αμάχους, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία γέφυρα που συνδέει το Σιεβιεροντόνετσκ με το Λυσιχάνσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Λυσιχάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος στη δυτική όχθη του ποταμού Siverskyi Donets.

Με όλες τις γέφυρες που οδηγούν από το Σιεβιεροντόνετσκ τώρα κατεστραμμένες, οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν να περικυκλωθούν.

"Πρέπει να κρατηθούμε δυνατοί... Όσο περισσότερες απώλειες υποστεί ο εχθρός, (τόσο) λιγότερη δύναμη θα έχει για να συνεχίσει την επιθετικότητά του", είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του αργά την Τρίτη.

Η Ρωσία δεν δίνει τακτικά στοιχεία για τις δικές της απώλειες, αλλά οι δυτικές χώρες λένε ότι ήταν τεράστιες καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αναγκάσει το Κίεβο να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο δύο επαρχιών, του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, γνωστές συλλογικά ως Ντονμπάς.

Η τροπή των μαχών στο Σιεβιεροντόνετσκ έχει αλλάξει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες - με τη Ρωσία να συγκεντρώνει τη συντριπτική ισχύ πυροβολικού της στις αστικές περιοχές για να εξαλείψει την αντίσταση και στη συνέχεια να στέλνει χερσαία στρατεύματα ευάλωτα σε αντεπιθέσεις.

Αλλού στο Ντονμπάς, η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στο Σλόβιανσκ από τα βόρεια και κατά μήκος ενός μετώπου κοντά στο Μπαχμούτ στα νότια.

Στην επαρχία του Ντόνετσκ, κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και αγορών δέχθηκαν επίθεση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουζάρικ.

«Αυτό έχει κάνει τη ζωή σχεδόν αφόρητη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις νερού και μερικές φορές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μέρες λόγω των μαχών», είπε ο Ντουζάρικ.

Στα νότια, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι πραγματοποίησε τρεις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συγκεντρώσεων στρατευμάτων, αποθηκών καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή Χερσώνα.

Διαβάστε ακόμη: Η απάντηση Ζαχάροβας για πιθανή «μετακόμιση» ποδοσφαιρικής ομάδας Κύπρο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα