Kίνα: Εφαρμογή Covid μπλοκάρει κατοίκους μετά από διαμαρτυρίες κατά τραπεζών

 Μια διαμαρτυρία που σχεδίαζαν εκατοντάδες τραπεζικοί καταθέτες στην κεντρική Κίνα που ζητούσαν πρόσβαση στα δεσμευμένα κεφάλαιά τους ματαιώθηκε επειδή οι αρχές έκαναν κοκκίνισαν τις εφαρμογές τους για τον κώδικα υγείας, είπαν στο Reuters αρκετοί καταθέτες.

Οι καταθέτες σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην κεντρική επαρχία Χενάν αυτή την εβδομάδα από όλη την Κίνα για να διαμαρτυρηθούν για το μπλοκάρισμα σχεδόν δύο μηνών για πρόσβαση σε καταθέσεις τουλάχιστον 178 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει αφήσει τις εταιρείες να μην μπορούν

να πληρώσουν τους εργαζόμενους και τα άτομα να μην έχουν πρόσβαση σε αποταμιεύσεις.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια υποδομή επιτήρησης του COVID για να καταπνίξει τους διαφωνούντες. Χωρίς πράσινο κωδικό στην εφαρμογή τους για smartphone, οι πολίτες χάνουν την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους όπως εστιατόρια και εμπορικά κέντρα, καθώς και το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα.

«Μας βάζουν ψηφιακές χειροπέδες», είπε ένας καταθέτης από την επαρχία Σιτσουάν με το επώνυμο Τσεν, ο οποίος αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομά του φοβούμενος την κυβερνητική ανταπόδοση.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Χενάν, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Μετά τα πρόσφατα κρούσματα COVID, ορισμένες περιοχές στην Κίνα ζήτησαν από τους ταξιδιώτες να καταχωρήσουν τα σχέδιά τους στο διαδίκτυο.

Ένας άνδρας με το επώνυμο Liu, που ζει στην επαρχία Hubei, διαπίστωσε ότι ο κωδικός υγείας του έγινε κόκκινος το πρωί της 12ης Ιουνίου, αφού έκανε εγγραφή την προηγούμενη μέρα για να ταξιδέψει στη Χενάν.

Ο Λιου είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει σε μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν, Ζενγκζού, όπου ήλπιζε να πάρει πίσω τα χρήματά του. Η διαμαρτυρία θα ήταν η τελευταία μεταξύ πολλών τέτοιων διαδηλώσεων στη Χενάν τους τελευταίους μήνες.

Περισσότεροι από 200 καταθέτες μπλοκαρίστηκαν με παρόμοιο τρόπο όταν οι κωδικοί υγείας τους έγιναν κόκκινοι, σύμφωνα με μέλη μιας ομάδας WeChat.

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί εάν η αλλαγή στον κωδικό είχε σκοπό να εμποδίσει τους διαδηλωτές ή για άλλο λόγο, αλλά τρεις καταθέτες είπαν στο Reuters ότι γνώριζαν άτομα που είχαν εγγραφεί για να ταξιδέψουν στην Χενάν, τα οποία δεν ήταν συνδεδεμένα με τα παγωμένα κεφάλαια, των οποίων οι κωδικοί δεν ήταν κόκκινοι.

Η Yu Zhou Xin Min Sheng Village Bank, η Shangcai Huimin Country Bank και η Zhecheng Huanghuai Community Bank πάγωσαν τις καταθέσεις στις 18 Απριλίου, με τους τρεις να λένε στους πελάτες ότι αναβαθμίζουν τα εσωτερικά συστήματα. 

Ο Λιου, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του, φοβούμενος τις κυβερνητικές επιπτώσεις, είπε ότι το παιδί του μπορεί να μην μπορέσει να πάει σχολείο εάν ο κωδικός του δεν γίνει σύντομα πράσινος.

"Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να πάω πουθενά. Σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι εγκληματίας. Αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά μου", είπε ο Liu.

Η Wang Qiong, που ζει στην κεντρική πόλη της Γουχάν, διαπίστωσε ότι ο κωδικός υγείας της είχε γίνει κόκκινος μετά την εγγραφή της για να ταξιδέψει στη Χενάν στις 11 Ιουνίου.

«Η αστυνομία είχε τα στοιχεία της ταυτότητάς μου από την τελευταία φορά που πήγα να διαδηλώσω τον Απρίλιο», είπε η Wang, η οποία είπε ότι έχασε την πρόσβαση σε 2,3 εκατομμύρια γιουάν (341.550 δολάρια).

Άλλοι καταθέτες είπαν στο Reuters ότι μπόρεσαν να φτάσουν στο Zhengzhou με τρένο και αυτοκίνητο, αλλά οι κωδικοί τους έγιναν κόκκινοι μόλις σκανάρισαν τους κωδικούς υγείας της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kίνα, Εφαρμογή Covid,Kina, efarmogi Covid