Η «πρωτότυπη» τακτική της Λουτ–Γιατί δεν λέει ούτε καλημέρα (vid)

Αφοσιωμένη και προσηλωμένη στο στόχο της παρουσιάζεται η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, ολοκληρώνει σήμερα αυτό που ονομάζεται διπλωματία του «πήγαινε –έλα» (shuttle diplomacy) και επιστρέφει στην Νέα Υόρκη για να μεταφέρει στον Γ.Γ του ΟΗΕ, τα όσα άκουσε από την Ε/κ και την Τ/κ αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα, στην

προσπάθεια διαμόρφωσης των «όρων αναφοράς», για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Χρίστος Χαραλάμπους, καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέλυσε τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυρία Λουτ.

Το «πρωτοφανές» χαρακτηριστικό που φέρεται να έχει εισάξει η κυρία Λουτ στην διαπραγμάτευση είναι ότι δεν ενημερώνει την μια πλευρά, τι άκουσε από την άλλη, επιλέγοντας να κρατήσει για τον εαυτό της τα όσα προτείνει το κάθε μέρος.

Το γεγονός αυτό την διαφοροποιεί από την τακτική που είχε ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η κυρία Λουτ δεν δίστασε να εξηγήσει αυτή της την προσέγγιση στην Ε/κ διαπραγματευτική ομάδα παραθέτοντας τους μάλιστα και μια σειρά από αποστολές που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία.

Στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης (18/12) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς να αποκαλύπτει τι άκουσε από τον Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα (17/12) έδωσε βαρύτητα σε συγκεκριμένα σημεία.

Παράλληλα όμως η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ φαίνεται πως δεν εφησυχάζει και δεν περιορίζεται μόνο στους λόγους που κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Η ίδια φέρεται να έχει μπει σε μια διαδικασία ιστορικής μελέτης όλων των πτυχών του Κυπριακού προβλήματος στην προσπάθεια της να διαμορφώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη και αντίληψη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης κατανοεί ότι έχει αναλάβει μια πάρα πολύ σοβαρή αποστολή και κοιτάζει μόνο την ουσία και πως θα καταφέρει να την διεκπεραιώσει. Εξου και η ίδια έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι «άνθρωπος των ΜΜΕ» (media person).

Ενδεικτικό της αφοσίωσης και της «στρατιωτικής» πειθαρχίας που παρουσιάζει είναι και το γεγονός πως ούτε καλημέρα δεν λέει στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν το ρεπορτάζ στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, η ίδια αναμένεται να επιστρέψει ξανά στο νησί αρχές του επόμενου έτους –περί τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου –για να συνεχίσει τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα