Η πρόταση της ΕΔΕΚ για τους Βουλευτές Επικρατείας και το «πατριδόμετρο»

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι τα διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμοτήτων παρουσιάζουν την ΕΔΕΚ και τον Πρόεδρο της ως «ανθέλληλες» (άκουσον άκουσον!!!!!) για την πρόταση που κατατέθηκε για τους Βουλευτές Επικρατείας.

Καταρχάς θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει δύο στόχους:

Να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών. Η Κύπρος έχει τον λιγότερο αριθμό
βουλευτών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Η ανάγκη αύξησης του αριθμού των βουλευτών είναι συνυφασμένη με την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής και την έγκαιρη διεκπεραίωση των εργασιών για τα νομοσχέδια.  Είναι σημαντικό οι βουλευτές να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια τόσο στις εντός της Βουλής υποχρεώσεις τους όσο και στις διεθνείς διακοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.Μέσα από το ψηφοδέλτιό επικρατείας που προτείνεται δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να προωθήσουν την υποψηφιότητα προσωπικοτήτων με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις σε διάφορα αντικείμενα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των εργασιών της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση προνοεί να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών κατά 10 βουλευτές επικρατείας σε αναλογία 7 προς 3 (δηλαδή 7 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι όπως προνοείται και από το άρθρο 62(2) του Συντάγματος) και να αυξηθεί συνολικά ο αριθμός των βουλευτών στους 90. Η παρούσα πρόταση σε περίπτωση υιοθέτησης από τη Βουλή να ισχύει από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στα επιχειρήματα που προβάλλονται σχετικά με την οικονομική στενότητα του κράτους λόγω της πανδημίας, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι τις προσεχείς εκλογές ευελπιστούμε ότι  η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα ξεπεραστεί.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνεπώς δεν παραβιάζει τον άγραφο κανόνα που ήθελε τον εκλογικό νόμο να μην αλλάζει σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους από τις επερχόμενες εκλογές, παρόλο που αυτό παραβιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 με τη νομοθεσία για τα ελάχιστα ποσοστά των κομμάτων που θα εισέρχονται στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πως η πρόταση αυτή και ειδικότερα η αύξηση των βουλευτών σε ποσοστό 70% Ελληνοκύπριοι και 30% Τουρκοκύπριοι είναι προϋπόθεση που επιβάλλεται από το σύνταγμα. Δεν αφορά το πόσο «πατριώτης», «Έλληναράς» ή «ανθέλληνας» είναι αυτός που την προτείνει ούτε σε τι βαθμό σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ή των Ελληνοκυπρίων.

Το ίδιο ίσχυσε και την δεκαετία του 1980 όταν αυξήθηκαν τα τότε μέλη της Βουλής σε 80 (56 Ελληνοκύπριοι και 24 Τουρκοκύπριοι) καθώς επίσης και στην πρόταση που κατέθεσε το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ τον Μάιο του 2010 η οποία ήταν παρόμοια με αυτήν που καταθέτει τώρα η ΕΔΕΚ. Αυτοί που δεν αποδέχονται την αριθμητική αναλογία 7 προς 3 πρέπει να τοποθετηθούν: είναι υπέρ του ψηφοδελτίου επικρατείας, ναι ή όχι; Είναι υπέρ της τήρησης και σεβασμού του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της διατήρησής της, ναι ή όχι;

Σε ότι αφορά την ελληνικότητα της ΕΔΕΚ, την επιβεβαιώνουν τόσο οι θέσεις της όσο και η μέχρι σήμερα πορεία της. Πιστοποιητικά πατριωτισμού δεν αποδεχόσαστε από κανέναν. 

* Εκπρόσωπος Τύπου, μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα