Η πορεία του 2024, οι προκλήσεις να γίνουν λύσεις

Είναι γεγονός ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, και στην χώρα μας, και σε όλη την Ευρώπη, που θα αλλάξουν την όλη δομή λειτουργίας των θεσμών, της κοινωνίας, και της πολιτείας. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, αυτό άλλωστε θελουμε ως νέα γενιά.

Η κατάσταση σε διάφορους τομείς δεν είναι καλή. Χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για τους ρυθμούς που κρατάμε τώρα. Η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που έγινε το 2022 έδειξε την θέληση των Ευρωπαίων πολιτών για αλλαγές στην

δομή της όλης Ένωσης, αυτές η αλλαγές, που θα αποτελέσουν και θέμα άλλου άρθρου, συμπεριλήφθηκαν στην λεγόμενη μεταρρύθμιση των συνθηκών η οποία έρχεται για να αλλάξει τον όλο τρόπο λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, στην Κύπρο συζητάμε δυστυχώς μόνο το θέμα της κατάργησης του Βέτο. Εύχομαι η προσπάθεια αυτής της μεταρρύθμισης να φέρει την αρχή για μια νέα Ένωση στην οποία να θελουμε να ζούμε.

Παρόμοιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και στην Κύπρο, το κράτος μας νοσεί. Το σύστημα δικαιοσύνης δεν αποδίδει, οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά, προς όφελος των πολιτών και κάποιοι δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, η κατάσταση στην παιδεία είναι τραγική, δεν υπάρχει ποιοτική δημόσια εκπαίδευση και δεν φαίνεται οποιαδήποτε διέξοδος σε αυτό τον τομέα καθώς ακόμη και τα τεχνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους μαθητές δεν επιλύονται, η διαφθορά βρίσκεται στα ύψη, είναι από τα εθνικά μας προβλήματα ίσως το μεγαλύτερο αυτή την στιγμή, η οικονομία χρειάζεται σοβαρή δουλειά, όπως και το Κυπριακό(παρόλο που αυτό τώρα είχε όπως φαίνεται ξεπαγώσει, και αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη).

Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση του

Πρέπει να αντιληφθούμε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά και μακροχρόνιος σχεδιασμός, αλλά και άμεσες ενέργειες. Να καταπολεμηθεί η διαφθορά αποτελεσματικά με ανεξάρτητους θεσμούς που να έχουν πραγματικές αρμοδιότητες, να αρχίσει επιτέλους η μεταρρύθμιση της παιδείας κατά το σκανδιναβικό πρότυπο και να σταματήσει η διαχρονική σπατάλη του χρήματος των φορολογούμενων πολιτών πάνω σε ένα σύστημα που δεν αποδίδει και ταλαιπωρεί τους μαθητές.

Χρειάζεται δομημένη θεσμική και νομοθετική μεταρρύθμιση μέσα και η μεταρρύθμιση του συντάγματος (αυτή θα γίνει ευκολότερα με την λύση του Κυπριακού, δεν θεωρώ όμως πως δεν μπορεί να γίνει και χωρίς την λύση του). Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια, και πρέπει να υπάρχουν αρχές που να τους προστατεύουν αποτελεσματικά(μια αστυνομία στην οποία να μπορείς να απευθυνθείς άνετα, ένα 112 που να απαντά, ένα νοσοκομείο από το οποίο να μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια, διότι κακά τα ψέματα - όλα αυτά τώρα δεν είναι δεδομένα).

Ο κόσμος πρέπει να νιώσει μια σταθερότητα, να αισθανθεί βεβαιότητα για το μέλλον, η κατάσταση με την ακρίβεια δεν αντέχετε, μια νεαρή οικογένεια δύσκολα τα βγάζει πέρα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι μας περιμένει στο αύριο.

Ουσιαστικά πρέπει να γίνουμε ένα κανονικό κράτος, με σωστούς νόμους οι οποίοι εφαρμόζονται και δεν έρχονται σε σύγκρουση ο ένας με τον άλλο (και χωρίς διάφορα δίκαια της ανάγκης και άλλου είδους νομικές “πρωτοτυπίες”)να έχουμε απλούς και δίκαιους “κανόνες παιχνιδιού” για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις κλπ.

Πρωτίστως πρέπει να έχουμε, βέβαια, αλλαγή στην νοοτροπία μας, να αποκτήσουμε πολιτικούς με αγάπη για τον τόπο και συνειδητοποίηση για τα αποτελέσματα των πράξεων τους, με όραμα για μια ενωμένη ευημερούσα ευρωπαϊκή Κύπρο. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουμε μια πολιτικά ώριμη κοινωνία η οποία να θέλει να ζει καλύτερα και να γίνει ο βασικός πυλώνας των αλλαγών, να κατανοεί το πως φτάσαμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, να έχει παραστάσεις για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων, να επιθυμεί τις αλλαγές και να κάνει πράξεις ώστε να φέρει εις ζωή αυτά που οραματίζεται για τον τόπο.

Ανάπτυξη:

“Στήνοντας” λοιπόν μια σωστή χώρα, ένα κράτος πραγματικού δικαίου με όλα όσα προανάφερα, παίρνοντας υπόψη και την θέση της Κύπρου, και το κλίμα της, και την ευρωπαϊκότητά της, και την διεθνή συνεργασία που ανέπτυξε, δημιουργείται ένα γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη και επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό, μέχρι την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη την επιστημονική έρευνα, ακόμη και το διάστημα. Η προσέλκυση και η είσοδος στην Κύπρο μεγάλων διεθνών τεχνολογικών εταιριών, η ανάπτυξη των μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία και η στήριξη διαφόρων start-ups, η προσέλκυση γνήσιων επενδύσεων, η αξιοποίηση των πολλών ιδεών που κατέχουν οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας αλλά και όλης της Ευρώπης θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο νεολαίας, έρευνας και ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη και την γύρω περιοχή. Όλα αυτά όμως για να γίνουν χρειάζεται σκληρή δουλειά. Δεδομένη θα είναι η αντίδραση και η καταπολέμηση εκ μέρους του παλιού, βολεμένου κατεστημένου, την οποία θα πρέπει η νέα(όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στο πνεύμα) γενιά των πολιτικών να καταπολεμήσει μόνο μαζί με την κοινωνία.

Η Ευρώπη

Μέσω των αλλαγών που θα γίνουν στην Ευρώπη, οι οποίες εύχομαι να οδηγήσουν την ένωση πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε εμείς να δούμε, και φάνηκε κατά την διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, μια Ευρώπη που θα λειτουργεί συλλογικά προς όφελος του πολίτη θα τον προστατεύει και θα εξασφαλίζει την εφαρμογή όλων αυτών των αξιών της από όλα τα μέλη της, αυτή λοιπόν η Ένωση θα επιταχύνει κατά πολύ τις πιο πάνω αλλαγές.

Η νεολαία ως καταλύτης των αλλαγών

Όλα αυτά που περιέγραψα στο άρθρο έχουν να κάνουν με ένα θέμα που σχετίζετε άμεσα με την νεολαία, το μέλλον. Η νεολαία, έχουμε ιδέες, έχουμε όραμα και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον και για την Κύπρο και για την Ευρώπη. Πολλά είναι δυστυχώς τα ποσοστά αποχής (αδράνειας και αδιαφορίας) στους νέους που φανερώνουν ακριβώς απελπισία από την σημερινή πραγματικότητα, στα χέρια μας όμως είναι να την αλλάξουμε. Η νεολαία πρέπει να διαμορφώνει μόνη της το μέλλον, να έχει λόγο και ρόλο στην λήψη αποφάσεων, παραδοσιακά με το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι - το όριο ηλικίας για την απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων πρέπει να μειωθεί. Και με άλλους μεθόδους, όπως η άμεση συμμετοχή των νέων στην διαδικασία λήψης απόφασης και στα ανώτατα επίπεδα διακυβέρνησης.

Είναι σημαντικό οι νέοι όχι μόνο να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, αλλά και να εισακούονται από τους λήπτες αποφάσεων μέχρι την μέρα που οι ίδιοι να γίνουν τέτοιοι. Έχουμε την δυνατότητα ως νέα γενιά ακριβώς να οδηγήσουμε στο να αρχίσει η διαδικασία της τόσο θεμιτής αλλαγής. Χαίρουμε πολύ που η παρούσα κυβέρνηση και ο πρόεδρος της δημοκρατίας προσωπικά έχει όραμα, και θέλει να ακούσει την νέα γενιά.

Συμπέρασμα

Βρισκόμαστε, φίλες και φίλοι, σε μια κρίσιμη περίοδο, το μέλλον και η σταθερότητα είναι αβέβαιες, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τα εξασφαλίσουμε. Έχουμε, πιστεύω, την πάσα δυνατότητα να κάνουμε αυτή την στιγμή την βάση, για να μπορούμε μετέπειτα να έρθουμε η νέα γενιά και να χτίσουμε μια Κύπρο και μια Ευρώπη του μέλλοντος στην οποία να θέλουμε να ζούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι καθημερινά.

Keywords
Τυχαία Θέματα