Η Πολεμική Σημαία της ΕΛ.ΔΥ.Κ. μας, συνομήλικη της KΔ

Παραταγμένοι στα τμήματά τους και πανέτοιμοι για τη δοκιμαστική διέλευση μπροστά στον Αρχηγό ΓΕΕΦ οι άνδρες και οι γυναίκες, ένοπλοι υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου, που με την στρατιωτική παρέλαση την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα τιμήσουν την 58η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπροστά στους ουλαμούς της ελλα-δικής μας ΕΛ.ΔΥ.Κ. (Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου), ακούγεται δυνατά το παράγγελμα «προσοχή».

Με απόλυτη σιγή κι ευλαβικό τρόπο, βγαίνει από την θήκη της, ξετυλίγεται κι υψώνεται η Πολεμική Σημαία

της ΕΛΔΥΚ. Έχει την ίδια ακριβώς ηλικία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ελλα-δικό μας σύνταγμα πεζικού βρίσκεται στην Κύπρο από τις 16 Αυγούστου 1960.

Τέσσερα χρόνια προτού συγκροτηθεί η Εθνική Φρουρά.

Είναι η Πολεμική Σημαία των ηρωικών Ελδυκαρίων του 1974 που θυσιάστηκαν μαχόμενοι απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις του Αττίλα, των Τούρκων εισβολέων, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες.

Σε στάση προσοχής, μπροστά στη Σημαία, οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ, μαζί και οι γυναίκες και άνδρες των πέριξ άλλων τμημάτων, της ΕΦ, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, ακούνε τη βροντώδη φωνή του εκεί επικεφαλής αξιωματικού:

«Σήμερα είναι η παρέλαση για μας. Σήμερα που απέναντι στο βουνό φαίνεται η τουρκική σημαία. Εδώ μπροστά μας, όμως, αντικρίζουμε την Πολεμική Σημαία της ΕΛΔΥΚ. Η Σημαία αυτή πολέμησε. Είναι Σημαία παρασημοφορημένη. Δεν έχει αλλάξει από το 1974. Αν πάτε κοντά της, θα δείτε, το χρώμα της δεν είναι εντελώς λευκό. Έχει το αίμα των προγόνων μας πάνω της», είπε κι έδωσε αμέσως το παράγγελμα:

«Ουλαμός, σημειωτόν, μαρς».

Και τον ακόλουθο στρατιωτικό «διάλογο» στεντόρειων φωνών:

- Ηθικόν;

- Ακ-μαι-ό-τα-τον.

- Αντοχή;

- Α-τε-λεί-ωτη.

- Είσαστε;

- Ελ-δυ-κά-ρι-οι.

Τόσο δυνατά ώστε να τους ακούσει, κοντά στην εξέδρα του Αρχηγού ΓΕΕΦ, κι ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ (απ’ τον περασμένο Απρίλιο) συνταγματάρχης Εμμ. Χατζής.

ΤΡΕΙΣ ουλαμοί της ΕΛΔΥΚ, φορώντας την στολή της σκούρας παραλλαγής και με επικεφαλής τον ταγματάρχη Β. Γκιώνη, λαμβάνουν μέρος στην παρέλαση, αμέσως μετά τα πεζοπόρα τμήματα της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και πριν από τα τμήματα της Αστυνομίας.

Οι δύο πρώτοι Ουλαμοί της ΕΛΔΥΚ με τους σκούρους μπλε μπερέδες και ο τρίτος με στολές, πλατύγυρα, κράνη, παραλλαγές ελευθέρων σκοπευτών και τον οπλισμό των ειδικών επιχειρήσεων, που είχε εισαγάγει στην παρέλαση από πέρσι ο προηγούμενος διοικητής, καταδρομέας, νυν ταξίαρχος Πρ. Μαυραγάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα